sobota 25. května 2019

Ročně se ztratí tisíce dětí! Tyhle už roky hledá policie, nemá ani stopu






Na 25. května připadá tzv. Pomněnkový den, kdy si celý svět připomíná pohřešované děti. Jen v Česku se každý rok ztratí tisíce dětí, většina z nich se ale dříve či později vrátí domů. Přečtěte si příběhy těch, které se najít nepodařilo.





Každý rok vyhlásí česká policie pátrání po zhruba 500 ztracených dětí ve věku do 18 let. Na žádost rodičů, jiných příbuzných nebo blízkých jich ale hledá mnohem víc - ročně až pět tisíc. Drtivá většina z nich (přibližně 98 %) se ale najde nebo sama vrátí domů.



Pomněnkový den má připomenout ty děti, které se ani po několika měsících či dokonce letech najít nepodařilo. Kriminalisté mnohdy tuší, co se s nimi mohlo stát, ale případ se nepovedlo vyšetřit. Objasní jejich zmizení, dítě nebo jeho tělo ale nikdy nenajdou.





V mnoha případech se také stane, že dítě unese jeden z rodičů do zahraničí. Druhý rodič, který má potomka zpravidla svěřeného do péče, pak nahlásí jeho zmizení v Česku. Úplně nevyřešená zůstává přibližně jedna tisícina případů pohřešovaných dětí či mladistvých.



Připomeňte si příběhy českých dětí, které policie hledá mnohdy i několik let. Kriminalisté mají k dispozici pouze jejich fotku z doby dětství, proto i kdyby je někdo znal v dospělosti, nejspíš je nepozná. Ty, které se nepodaří najít dvacet let, jsou z databáze vymazány.



Valerie Kvasničková
Šestiletá Valerie zmizela zřejmě už před dvěma lety, pátrání ale bylo vyhlášeno až loni v srpnu. Na zmizení dívenky upozornil jeden z příbuzných, který ji už dlouho neviděl. Policie vzala do vazby a po půl roce obvinila Valeriinu babičku, která má v péči další tři děti.

Babička podle vyšetřovatelů malou Valerii i jejího bratra týrala, svazovala a nasazovala jim roubíky. Policie podala letos v březnu návrh na obžalování ženy pro několik trestných činů. Vražda mezi nimi není, Valerii či její tělo se zatím nepovedlo najít.





Michaela Muzikářová
Dvanáctiletá Míša z Ústí nad Labem se ztratila zřejmě 11. ledna 2017 po cestě do školy, matka její zmizení nahlásila odpoledne. Hlavním podezřelým byl bývalý přítel Míšiny matky Otakar S. Policisté ho údajně sledovali a chystali se ho obvinit. Předtím ale spáchal sebevraždu.

Kde by mohla Míša, nebo její tělo, být, kriminalisté netuší. Zatím jedinou stopou byl právě Otakar S., který se měl Míšu už jednou pokusit zabít a který také údajně v minulosti několikrát obtěžoval nezletilé dívky. Pátrání postupně ustalo, i když podle policie na případu stále pracuje několik vyšetřovatelů.




Jan Štefuca
Honzík se ztratil v březnu 2005, tehdy mu bylo osm let. Před zmizením žil na Chomutovsku a policisté měli podezření, že spadl do vody, kde se utopil. Jeho tělo ale nikdy neobjevili.

Patrik Tuťo
Podobný osud zřejmě stihl i devítiletého Patrika, po kterém se slehla zem v březnu 2012. Chlapec odešel k potoku najít klacek na opékání buřtů a už se nevrátil. Podle vyšetřovatelů zřejmě spadl do Ždírnického potoka a utopil se. Tělo se ale nikdy nenašlo, přestože ho hledali i v Německu.












Lucas Táncoš
V květnu 2017 vyhlásili policisté pátrání po otci a jeho ročním synovi Lukáškovi. Muž přestal chodit s chlapcem k lékaři, přestože byl vážně nemocný. Vyšetřovatelé nemají jedinou stopu a netuší, co se s chlapcem mohlo stát, v pátrání je stále i jeho otec.

Sophie Sliti
Také za zmizením tehdy pětileté Sophie je zřejmě její otec. V roce 2013 ji podle kriminalistů unesl do rodného Tuniska. Česká matka, která měla dceru svěřenu do výhradní péče, se obrátila na policii a rozjela také vlastní pátrání. Polský detektiv údajně zjistil, že Sophie žije a je v pořádku.




Mezi další dlouhodobě pohřešované děti patří sedmiletý Nikolas Zedníčekz Brna. Zmizel v září 2015 nedaleko Brna, více o případu se ale příliš neví. Od začátku ledna letošního roku také policie pátrá po sestrách Kristině (7) a Barboře (9) Burdových. Nejspíše je unesla vlastní matka.

Děti, které už byly vyřazeny z databáze

Ivana Košková
Po tehdy čtrnáctileté Ivaně z Příšovic se slehla zem v létě 1997. Odjela na kole z domu do Svijanského Újezdu, kde měla navštívit svou tetu - tam ale nikdy nedorazila. Před několika lety policisté obnovili vyšetřování, když dívku na fotce poznala německá prostitutka. Ani za hranicemi ji ale policie nenašla.


Karolína Planá
Karolínka zmizela den po svých čtvrtých narozeninách v září 1996. Od začátku pátrání pracovala policie se dvěma vyšetřovacími verzemi: vražda, nebo únos. Na základě nepřímých důkazů poslal soud do vězení za vraždu jejího otce Jaroslava Planého, se kterým byla naposledy viděna. Podle něj ale dívku unesl stopař, kterého po cestě domů nabral. Karolínka ani její tělo se nikdy nenašly.





Jan Nejedlý
Honzík se stal jakýmsi symbolem pohřešovaných dětí v Česku. Ztratil se v pražském Podolí v lednu 1998, když mu bylo devět let. Odešel si hrát za kamarádem a od té doby ho nikdo neviděl. Všechny stopy končily v Podolské ulici, proto policie usoudila, že ho někdo unesl autě. Kam a kdo, to nikdo neví.