sobota 21. září 2019

To je on! Dobrodinec, který daroval „skleněné“ Adélce 300 tisíc: Žádný milionář, ale uklízeč







Sáhl do svých úspor, a přestože je v důchodu, nevyléčitelně nemocné Adélce (6) z Brna věnoval 300 000 Kč. Kdo je Antonín z (63) z Berouna, který se rozhodl nezištně pomoci neznámé dívence, i když sám má dvě děti, pět vnoučat a tři pravnoučátka? Je to muž se srdcem na pravém místě.





Vyučený opravář zemědělských stojů se nebál v životě postavit k žádné práci. „Řídil jsem tirák, pracoval jako dělník u pásu ve fabrice a posledních patnáct let před důchodem jsem se živil jako uklízeč. A pokud jde o peníze, tak ty budou a my nebudem,“ řekl Blesku Antonín.
Nikdy prý moc nerozhazoval. „Vždycky byla nějaká ta koruna, kterou jsem mohl uložit stranou. Mám to po rodičích. Táta s mámou mě naučili šetřit,“ říká. Před dvěma lety rodiče pochoval, majetek po nich prodal a peníze odnesl do banky.






Své blízké podělil

Antonín žije dvacet let ve šťastném manželství. Vlastní děti nemá, ale sňatkem s milovanou Jitkou (73) vyženil syna a dceru. „Jsme jedna velká rodina, na kterou jsem pyšný. Mám i pět vnoučat a tři pravnoučátka. Všechny jsem podělil, nikdo z nich nebude nikdy strádat. A ani já s manželkou nepůjdeme o žebrácké holi,“ dodal dobrosrdečný důchodce.

Proč ne na účet?

Když se Antonín rozhodl, že pomůže nemocné holčičce štědrým finančním darem, neváhal a jel za ní z Berouna až do Brna. „Peníze jsem neposlal na účet, protože jsem chtěl Adélku osobně poznat. Viděl jsem v tom i určitou symboliku. Když to lidé uvidí, třeba se rozhodne pomoci i někdo další,“ řekl.






Vnučka je jmenovkyně

Antonín nenabídl pomocnou ruku poprvé. Několikrát jsem poslal peníze na účty nejrůznějších nadací. Bylo to ale vždycky anonymní a neměl prý jistotu, že doputují tam, kam mají a budou použity tím správným způsobem. „Adélku jsem si vybral hned. Možná proto, že naše nejmladší vnučka má stejné jméno – Adélka.“

Čtenáři Blesk.cz před Antonínem smekají

Jako lavina zareagovali čtenáři, když v pondělním Blesku spatřili Antonína, jak dojaté mamince Adélky předává obálku plnou bankovek. Se štědrým finančním darem neváhal jet za holčičkou přes půl republiky. Obdiv a chvála ze strany čtenářů neberou konce. Tohle píší v internetových komentářích:
Úžasné gesto od pána a já před ním hluboce smekám. Jen ať penízky poslouží nemocné holčičce. Já bych si od jednotlivce takový obnos ale nevzal. Bylo by mně to vůči němu hloupé. Bedoslav
* To snad není ani možné, že se v Česku najde tak soucitný člověk. banany