pondělí 28. října 2019

Plat prezidenta se zvýší o 56 tisíc, poslanců o 16 tisíc, hasičů o 2000korun

Zvýšení platů ve státním sektoru v příštím roce se v peněženkách projeví především u politiků. Desetiprocentní navýšení bude pro prezidenta znamenat 56 tisíc navíc, pro řadové poslance pak přibližně 16000 korun. Hasiči, policisté nebo lékaři dostanou 2000Kč. Nevěř všemu co tady vidíš :D :D :D 



Zatímco o zvýšení tarifních platů hasičům, policistům a dalším státním zaměstnancům vedli politici dlouhé spory a nakonec se shodli na přidání 2000 Kč hrubého, ústavním činitelům vzrostou od 1. ledna 2020 platy automaticky o 50 procent. Vyplývá to ze zákona, který sněmovna schválila už před rokem.



Přidáno 7,5 procenta by měli od ledna dostat také komunální politici, jejich odměny se odvíjejí od počtu obyvatel obce. Starostové nejmenších vesniček by mohli dostat tři tisíce korun navíc, pro pražského primátora by to pak znamenalo 19000 Kč navíc. Návrh bude ještě v listopadu projednávat vláda. Schválení parlamentem v tomto případě nepotřebuje.



Zvýšení tarifů o 2000 korun pro lékaře, hasiče nebo policisty berou odbory jako výsměch. „Já si myslím, že je to spíš urážka. Lepší slovo pro tohle přidání neznám,“ řekl například předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel České televizi.