pondělí 23. října 2017

Proč nekupovat fejkové kabelky.

Letíte do Egypta. S Vámi v letadle spousta Čechů. Ponožky v sandálech atd. Tradiční a normální. Luxusních kabelek přibližně 1 (slovy jedna). No a co, vždyť to není o tom, ne? Lidé se mají rádi a letí si spolu za ty peníze užít dovolenou. To je přeci super!!




A teď letíte zpátky. Sakra. Vždyť s Vámi letí úplně jiní lidé. Každá paní má tři kabelky LV. Mikiny Versace. Ponožky Prada. Wau! A já tam žádné luxusní butiky neviděl.
A teď názor na to. Je to v pohodě? Ti lidé se totiž tváří, že ano.




Je libo plovoucí LV shop?
Je libo plovoucí LV shop?

Je asi zásadní vzít v potaz pár aspektů. Víte, že se jedná o šedý trh stejně jako třeba prostituce nebo prodej drog? Víte, že se z těch produktů neodvádí daně? Kupujete si produkty, za které se neodvádí daně, ale nepoškozené silnice byste chtěli, že? Víte, že vlastně koupí padělků podporujete zločince a často i teroristické organizace? Víte, že padělky tajně bez jakékoliv kontroly vyrábí asijští dělnící v neuvěřitelně příšerných podmínkách? Víte, že se často  jedná o malé děti??



A člověk vlastně koupením a nošením takové kabelky říká, že je to všechno úplně v pohodě. Vždyť to nikdo neřeší a nikdo mě nepotrestá, ne? Četl jsem, že v Itálii a Francii je už trestný nejen prodej a výroba padělků, ale i jejich koupě. Ok, konečně posun. Ale nemělo by to být spíše rovnou v naší hlavě? Vždyť když něco ukradneme v krámu a nikdo na to nepřijde, tak nás také nikdo nepotrestá, ne? Tak jdeme všichni krást?  A u toho můžeme přivázat pár malých asijských dětí ke stolu, ať nám slouží. To přeneseně vlastně koupí padělků stejně děláme. A v klidu s tím usínáme a v klidu chodíme po ulici a myslíme si, jaké jsme hvězdy.
5 DRUHŮ POZÉRSTVÍ
1) Jasně, že vím, že mám fejk, ale dělám, že je to originál
A je to opravdu nutné? Stejně to spousta lidí pozná. A jste za trdla. Nebylo by lepší našetřit na kabelku za 2000Kč a užívat si jí? Než se pořád bát, že mě někdo odhalí?



2) Jasně, že vím, že je to fejk, ale říkám těm, co se zeptají, že mi to nevadí
Tak začněte krást, mlátit děti, prodávat drogy. To je skoro to samé.
3) Jasně, že vím, že je to fejk, ale vždyť se to vyrábí ve stejné fabrice
Ne, nevyrábí. To Vám řekla kámoška, aby Vás uchlácholila, protože jí bylo trapné, že má fejk. A teď se to šíří společností jako lavina. Blbost.



4) Jasně, že vím, že mám fejk, ale když na originál nemám, tak co mám dělat?
Kup si levnější značku. Musíš mít fakt NUTNĚ LV?
5) Nevím, že mám fejk
Toto lze omluvit u 60 leté paní, co opravdu neví, že si na tržnici koupila něco takového, a že je to vlastně nějaká značka. A nebo u lidí, co se nechají nachytat na internetu. Originál ale poznáte. Věřte mi. A není to o visačkách 😉 Vyrobit visačky je pro asiaty asi tak 500x levnější a jednodušší než samotnou kabelku. P.S.: vytisknout nesmyslný certifikát také 😉




Asi originály. Zdroj. Google.com
Asi originály. Zdroj. Google.com

18 letá holka moc dobře ví, co dělá a nosí. A nemůže si přeci myslet, že to nikdo nepozná, ne? Že jí okolí uvěří, že si v 18 letech našetřila na kabelku za 20tis (výjimkám tleskám a vím, že takové jsou!)… Ale pozná. Skoro každý už to v dnešní době pozná.
Když pominu tu zásadní věc, že originální kousky světových značek mají příběh, skrývají v sobě desítky let tradice, kvalitní materiály, ruční práci těch nejlepších řemeslníků v oboru, nádherné kampaně, zážitek z nákupu atd., tak i přesto – život přeci není o tom mít kabelku LV, ne? Abych jen na okolí zamachrovala „že na to jako mam“. A móda už vůbec ne.




Já jako chlap 100x víc ocením neznačkové nebo levnější dostupnější módní kousky, které jsou skvěle a s nápadem sladěné. Mají třeba slušivé střihy. Nebo víc ocením charisma a jiskru v očích nositelky. Než fejkovou kabelku. Určitě se mi nikdo nebude více líbit kvůli obrovskému nápisu LOUIS VUITTON. Ony totiž navíc ty pravé většinou ty velké nápisy nemají.
Já nechci na nikoho útočit – je to ve finále každého věc. Stejně jako je každého věc, jestli začne krást nebo vařit drogy. Ale je prostě smutné, že se do společnosti dostal nešvar toho, že abych před okolím „vypadala“, tak bude lepší, když si koupím tuhle kabelku. Sice fejkovou, ale ať jsem za „frajerku“.



P.S.: Když si měsíčně budete dávat bokem 1000Kč, tak to ročně dělá 12tis. A to už Vám klidně na nějaký originál stačí. Věřte mi. A ta radost z celého procesu nákupu, rozbalování, nošení, starání se o ten kousek a užívání si ho i za několik let, tak ta je nezaplatitelná. O tom to je. Ne o tom si koupit fejk a myslet, jak jsem někoho obalamutila a ještě ušetřila…