úterý 6. února 2018

Při razii proti mafiánům byl zadržen sicilský král ilegálních sázek





Výsledkem obří policejní operace je zabavení 4 milionů eur, uzavření 50 sázkových kanceláří, obstavení desítek účtů, zabavení několika nemovitostí a nakonec i uvěznění 31 lidí.
Monopol na poli ilegálních sázek 
Mezi zatčenými tento týden skončil i Benedetto Bacchi, jeden z předních italských podnikatelů na poli hazardu a ilegálních sázek. Při rozsáhlé operaci pojmenované „Game Over” našla policie důkazy Bacchiho spolupráce se sicilskou mafií Cosa Nostra. Ta mu pomáhala k dosažení monopolního postavení na poli nezákonného hazardu a sázek, za což pak od Bacchiho získávala finance na své aktivity. 


Zatčení už si rovněž vyslechli obvinění, jichž není málo. Na seznamu nechybí spolupráce s mafií, praní špinavých peněz, obchod s drogami, nekalé podnikání, vydírání nebo podvody. 
Benedetto Bacchi vytvořil síť nezákonných sázkových kanceláří s více než 700 pobočkami po celé Itálii. Díky spolupráci s Cosa Nostrou postupem času vytlačil z pole další hráče a v současnosti měl na trhu ilegálního sázení monopolní postavení.  
700 sázkových kanceláří a tržby přes 1 milion měsíčně 
Ač podnikal i v mnoha jiných oborech, jen sázkové kanceláře Bacchimu vydělávaly asi 1 milion eur měsíčně (25,2 milionů korun). Část jeho příjmů pak končila coby výpalné zpět u mafiánských rodin - palermská policie odhaduje, že jim kmotr ilegálních sázek ročně platil asi 300 až 800 tisíc eur (7,6 - 20 milionů korun).
Vedle Bacchiho poslala policie za mříže také jeho tichého společníka Francesca Naniu. Jde o vůdce mafiánské organizace sídlící v palermské čtvrti Partinico a zároveň podnikatele na poli dovozu a vývozu potravin do Spojených států.


„Vliv mafie v Itálii stále roste. V tomto případě jsme prokázali, že se její členové dohodli se zatčenými podnikateli, aby získali finanční prostředky na své kriminální aktivity,” řekl italskému deník La Stampa šéf policejního sboru sicilského Palerma Rodolfo Ruperti.