pondělí 2. dubna 2018

UNIKÁTNÍ FOTO: Do Masarykovo zdymadla na Labi v Ústí se dostala vzácná velryba černá

Ústí nad Labem – Masarykovo zdymadlo na řece Labi v Ústí nad Labem je vybaveno rybím přechodem, aby zde mohla migrovat rybí populace. To, co se povedlo zachytit v neděli ráno na největší řece v Ústeckém kraji, ale předčí vše.



Ze Severního moře, přes rušný přístav v Hamburku a po několika stovkách kilometrů plavby ve sladké vodě zde zatím v neděli ráno skončila svoji pouť vzácná velryba. Jak se zde ocitla, není zatím jisté. „Na zimu se přesouvají na jihovýchod, aby zde porodily, ale aby doplula tak daleko proti proudu, mimo svá loviště a navíc mimo slanou vodu, je velmi neobvyklé,“ hodnotí pro náš server zoolog William Smith, který tvora sleduje již od Drážďan. V první dubnový den jej vyfotil pomocí přírodovědeckého dronu právě nad zdymadlem v krajském městě.





Správci povodí mají podle posledních dostupných informací řešit, zda zdymadlo otevřou a pustí obrovského savce směrem na Litoměřice a Mělník, či zda se jej pokusí otočit a nasměrovat zpátky do moře. Rozhodující bude fakt, zda se podaří zajistit zvířeti dostatek potravy. Jestliže popluje dál proti proudu, může se dostat až do Vltavy a v Praze se stane obrovskou senzací a atrakcí pro turisty. Je proto možné, že si jej v Ústí budou chtít pár dní nechat, právě za účelem zvýšení zájmu o náš region.
Počty populace velryby černé se celosvětově počítají zhruba na 300 až 400 kusů.