čtvrtek 17. května 2018

Štěně Marley má nového majitele

Prachatice - Čtyřměsíční štěně Marley se do rukou původního majitele z Prachatic už nevrátí. Od pátku 23. března má nového majitele.



Zdroj: https://prachaticky.denik.cz/zlociny-a-soudy/stene-marley-ma-noveho-majitele-20180323.html









Majitelem je útulek Animal rescue v Českých Budějovicích. V poledne to potvrdil Petr Vorlíček, mluvčí veterinární správy. „Krajská veterinární iniciovala schůzku s původním majitelem psa kvůli trvalé změně vlastnictví štěněte. Na základě podpisu darovací smlouvy se majitelem štěněte stává provozovatel útulku,“ řekl František Kouba, ředitel KVS pro Jihočeský kraj s tím, že útulek s krajskou veterinární správou dlouhodobě úspěšně spolupracuje při péči o týraná zvířata. Původní majitel psa, Jakub z Prachatic, podepsal darovací smlouvu s útulkem.
Zdroj: https://prachaticky.denik.cz/zlociny-a-soudy/stene-marley-ma-noveho-majitele-20180323.html




Jihočeská krajská veterinární správa zároveň vypracovala posudek, který konstatuje porušení zákona a podala také trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat.
Štěně je v současné době na veterinární klinice v Praze. „Poté, co bude uvolněno z léčení, bude umístěno u nás,“ potvrdil Vladimír Kössel. Zatím ale není stanoven žádný datum, kdy se pejsek v Českých Budějovicích objeví. Vladimír Kössel zároveň ujistil, že pokud to bude zdravotní stav štěněte vyžadovat, nebude umístěno ve venkovních kotcích.
Zdroj: https://prachaticky.denik.cz/zlociny-a-soudy/stene-marley-ma-noveho-majitele-20180323.html




Jednání kvůli darování psa proběhlo především proto, aby se zabránilo navrácení psa původnímu majiteli. „Přestože bylo vydáno rozhodnutí o předběžné náhradní péči, legislativně byl stále ve vlastnictví původního majitele a toto byl nejrychlejší způsob, jak docílit požadované změny majitele psa,“ vysvětlil ředitel František Kouba.
Vysvětlil také, Krajská veterinární správa byla v poskytování informací o případu zdrženlivá z důvodu řádného a rychlého dokončení legislativního procesu. „Chtěli jsme zabránit případnému zveřejnění informací, které by zásadním způsobem mohly ovlivnit výsledek řízení,“ uzavřel František Kouba.
Pokud by nedošlo k podpisu darovací smlouvy s původním majitelem a útulkem, pokračovalo by řízení o trvalém odebrání zvířete. To by podle informací Prachatického deníku mohlo trvat i několik měsíců. Pes by totiž propadl do majetku státu, tedy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. "Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových musí vyčkat, zda obecní úřad obce s rozšířenou působností rozhodnutím uloží propadnutí týraného zvířete podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Vzhledem k tomu, že se tak dosud nestalo, nemůžeme předjímat další věcný ani časový vývoj. Za předpokladu, že bude rozhodnuto, že týraný pes připadne do vlastnictví státu, týraného psa se ujmeme. Ve spolupráci s útulkem, ve kterém bude umístěn, následně najdeme nového majitele," řekl mluvčí úřadu Radek Ležatka. Takové řešení ale nebude již potřeba.
Radek Ležatka na závěr připomněl, že v současné době již delší dobu hledáme majitele pro psího veterána Tobiho, který je umístěn v útulku Animal rescue v Českých Budějovicích.
Zdroj: https://prachaticky.denik.cz/zlociny-a-soudy/stene-marley-ma-noveho-majitele-20180323.html