sobota 4. srpna 2018

Jiří Kajínek jde opět do vězení.






Kajínek znovu za mřížemi? Stačí málo a vrátí se do vězení!





Prezident Miloš Zeman sice podepsal milost pro Jiřího Kajínka, ale se sedmiletou podmínkou. Za její sebemenší porušení se může vrátit za mříže. Co všechno Kajínek na svobodě nesmí?
"Pan prezident prominul nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody a stanovil podmínku v délce sedmi let. Jde o maximální délku podmínky, jakou právní řád umožňuje," oznámil na úterní tiskové konferenci prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.




Během těchto sedmi let se Kajínek nesmí dopustit žádného trestného činu, jinak by ho prezident mohl nechat poslat znovu do vězení. O tom, jestli byla podmínka porušena nebo ne, rozhoduje sám prezident. A to i v případě, že by jím byl někdo jiný než Miloš Zeman, který Kajínkovi milost udělil.

"Dodržování podmínky bude kontrolovat příslušný krajský soud v Plzni, který bude případně kontaktovat ministerstvo spravedlnosti a to pak kancelář prezidenta," vysvětlila postup mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.




Zpět do vězení by Jiřího Kajínka mohla dostat například krádež se škodou nad pět tisíc, těžké ublížení na zdraví nebo třeba nedovolené ozbrojování. Vyhnout se samozřejmě bude muset i vážnějším trestným činům, jako je vražda, zpronevěra nebo loupež.

"Pokud by se jednalo o neúmyslný trestný čin, například by se pan Kajínek stal viníkem dopravní nehody, tak jsem přesvědčen, že tahle zkušenost by ho zpátky do vězení nevrátila," upřesnil advokát Jan Černý.




Součástí prezidentovy podmínky je i to, že bude Kajínek na svobodě vést řádný život. "Posuzování toho, jestli někdo vede či nevede řádný život, je ryze individuální. Ten člověk by měl mít práci, nebo se o ni alespoň snažit, a zkrátka se integrovat nerušivě do společnosti," vysvětlil Černý.

Po uplynutí sedmileté podmínky by navíc na Jiřího Kajínka nemělo být nahlíženo jako na dvojnásobného vraha.