sobota 10. listopadu 2018

Vyšší mzdy jsou nesmysl, Češi si je nezaslouží, řekl exprezident Klaus





Václav Klaus je český ekonom a politik, spoluzakladatel Občanské demokratické strany a mezi roky 1991–2002 její první předseda. V letech 1992–1998 působil jako předseda vlády svého prvního a druhého





Mzda je denodenní téma, které se týká každého z nás! Obzvláště zajímavý je rozsudek, který pravil Klaus.



Růst ekonomiky i nízká nezaměstnanost katapultovaly průměrnou českou mzdu nad hranici 30 tisíc korun měsíčně. Ačkoliv se jedná o historické maximum, ve srovnání se Západem Česko stále zaostává. Podle bývalého prezidenta Václava Klause si však Češi větší mzdy zatím nezaslouží, finanční ohodnocení je podle něj „takové, jaké je“. Uvedl to na ekonomickém semináři s názvem „Jsou u nás mzdy opravdu nepřirozeně nízké,“ který pořádal Institut Václava Klause.



„Průměrná mzda by v Česku po započtení produktivity měla být na úrovni Portugalska nebo Řecka. A to skutečně je,“ dodala Lipovská, podle které však stát práci uměle prodražuje. Problémem je pro Lipovskou také množství nadnárodních korporací, které do Česka údajně nalákaly dřívější vlády skrze pobídky a dotace. Problém viděla Lipovská také v nepřiměřeném tlaku odborů. S tím nesouhlasil bývalý ministr průmyslu za ČSSD Jan Mládek. Podle něj mají s ohledem na současný ekonomický výkon Češi nárok na průměrnou hodinovou mzdu přibližně 12,5 eur, tedy o dvě a půl eura více, než je nyní.