středa 8. května 2019

Zemřel Václav Postránecký

Ve věku 75 let zemřel v úterý večer po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Oznámil to ve středu mluvčí Činohry Národního divadla Tomáš Staněk.






„Václav Postránecký v úterý 7. května ve 22:40 v kruhu nejbližší rodiny podlehl dlouhému statečnému souboji se zákeřnou nemocí,” uvedl mluvčí. „Václav Postránecký byl po celou svou kariéru mimořádný herec se silným komediálním i dramatickým talentem. Byl také aktivním občanem, který se nebál prosazovat své postoje a vykonal mnoho dobrého pro divadelní a hereckou obec. Byl oblíbený a mnozí z nás si vážili jeho přátelství,” uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian. Vyjádřil upřímnou soustrast rodině i českému divadlu.






Vyučený zámečník v divadle působil od 60. let. Přes oblastní scény se v roce 1979 dostal do Národního divadla v Praze. Byl rovněž prezidentem Herecké asociace.




Jejího současného předsedu Ondřeje Kepku smrt Postráneckého silně zasáhla. „Odešel jeden z největších komediálních herců, jeho smysl pro zkratku a humor byl naprosto jedinečný, vycházel z něj, nebyla to laciná stylizace,” řekl. „Dokázal kolem sebe šířit dobrou energii a vystihnout to veselé na životě kolem nás,” doplnil. Ocenil také Postráneckého vypravěčství. „Patřil mezi absolutní špičku lidí, kteří uměli vyprávět,” podotkl.




Jeho patrně nejznámější filmovou rolí je jedna z hlavních postav v komedii S tebou mě baví svět. Diváci ho znají i z filmových pohádek či oblíbených televizních seriálů, například Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto nebo Četnické humoresky.




„Mě se to lidsky velmi dotklo, jsem z toho nešťastná,” řekla Eliška Balzerová, se kterou Postránecký natáčel právě divácky nejoblíbenější komedii 20. století S tebou mě baví svět.




V roce 2005 obdržel Cenu Františka Filipovského za dabing ve filmu Zločin v ráji. Podle Kepky měl v září převzít Filipovského cenu za celoživotní mistrovství. „Věděl o tom, obdrží ji posmrtně,” řekl Kepka. Loni kvůli zdravotním obtížím vzdal role v seriálu televize Prima Krejzovi i moderování pořadu Receptář prima nápadů.



Nejznámější filmové role Václava Postráneckého
Byl jednou jeden dům
S tebou mě baví svět
Cirkus Humberto
Četnické humoresky
Bobule