sobota 7. prosince 2019

Kamera zachytila explozi paneláku v Prešově







Krajský ředitel Hasičského záchranného sboru (HaZZ) Ján Goliaš v sobotu dopoledne podle listu Korzár oznámil, že je sedm potvrzených obětí, jejichž těla se již našla. Po jednom pohřešovaném se dále pátrá. „Pět mrtvých jsme našli včera, šestou oběť v sobotu ráno. Aktuálně vysvobozujeme z trosek tělo sedmé oběti, zřejmě staršího pána,“ uvedl Ján Goliaš.



Dům nesplňoval požární předpisy

Dům měl po rekonstrukci vlastní kotelnu, uvedl Goliaš: „Byly porušeny předpisy, dům nesplňoval požární standardy. Byly tam porušené některé předpisy, to mohlo způsobit pád schodiště. Byla to svévole majitelů.“
Vyšetřovatelé zatím považují za pravděpodobné, že při úpravě plynové instalace došlo k proražení potrubí a plyn stoupal do horních částí domu.

Ráno byl požár uhašen 

„Zásah probíhal celou noc, lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu před půlnocí, před sedmou ráno ohlásil likvidaci požáru,” uvedl Hasičský a záchranný sbor na sociální síti. Na místě zasahovalo přes sto profesionálních hasičů a více než 25 dobrovolných hasičů s téměř 40 kusy techniky.





Server pluska.sk uvedl, že jeden muž zemřel při pokusu zachránit se z hořícího pekla, když spadl z balkónu v devátém podlaží, a další čtyři osoby vymrštila tlaková vlna.

Plyn vybuchl po poledni, požár dostali hasiči pod kontrolu kolem šesté večer. V domě vyhořela nejvyšší patra. V noci zásah kvůli mrazu přerušili. Hasiči uvedli, že měli při zásahu technické problémy s vysokozdvižnou plošinou a kvůli špatnému počasí nešlo ani nasadit připravené armádní vrtulníky z prešovské základny.
„Největší překážkou při zásahu bylo, že výšková hasičská technika nemohla být okamžitě umístěna dostatečně blízko budovy, protože výbuch rozmetal panely z horních podlaží na chodníky. Hasiči museli odstranit všechny panely a pokácet stromy, aby se dostali k domu,“ uvedla ministryně vnitra Denisa Saková, která dorazila na místo tragédie.

Dům je neobyvatelný, horní čtyři patra zcela vyhořela. Náhradní ubytování využilo 13 lidí, i když byli evakuováni i lidé ze sousedních domů. Noc strávila na internátu střední školy SOŠT i 73letá Mária Lehocká, která v domě v Mukačevské ulici žila 49 let. „Když to bouchlo, tak mě to až odhodilo,” řekla deníku Korzár bývalá zdravotní sestra: „Znala jsem mnoho lidí z toho domu. Je to velká tragédie. A musely se na to dívat děti.”