neděle 5. ledna 2020

Írán vztyčil rudý náboženský prapor! Ohlašuje se velká bitva







Desítky tisíc Íránců se zapojily do mnohakilometrového průvodu ve městě Ahvaz na západě Íránu, kam z Iráku dorazil vůz převážející rakev s ostatky prominentního generála Kásima Sulejmáního. Toho zabil nálet amerického dronu v pátek na letišti v Bagdádu. Írán slibuje tvrdou odvetu. Na velké mešitě Jamkaran v íránském svatém městě Qom vztyčili červenou náboženskou vlajku znamenající blížící se velkou bitvu.
Zatímco Spojené státy a většina západního světa vnímá Sulejmáního jako teroristu a vůdce tajných vojenských operací proti americkým cílům na Středním východě, v Íránu je považován za hrdinu a mučedníka.

V Íránu platí tři dny národního smutku za zabitého generála a jeho pobočníka. Při náletu amerického dronu zemřeli ještě čtyři lidé z ochranky a doprovodu.

Většina účastníků průvodu je v černém oblečení, někteří nesou vlajky a portréty mrtvých bojovníků. "Smrt Americe. My všichni jsme Sulejmání," je podle CNN slyšet z davu.




Íránský prezident navštívil už v sobotu rodinu zabitého generála. Na otázku jeho dcery: "Kdo pomstí mého otce?" jí odpověděl: "Všichni se pomstíme!" Video ze schůzky odvysílala íránská státní televize.

Duchovní vůdce ajatoláh Chameneí slíbil USA rovněž tvrdou odplatu. V exkluzívním rozhovoru pro CNN to potvrdil jeho vojenský poradce Hassan Dehghan: "Odplata bude zcela jistě vojenská a proti vojenským cílům," řekl bývalý ministr obrany Íránu.




Na velké mešitě Jamkaran v íránském šiítském poutním městě Qom dnes vztyčili červenou náboženskou vlajku. Ta značí pro věřící, že musí pomstít imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda, který byl zabit během krvavé bitvy v Karbale. Její nynější vztyčení slouží jako zlověstný signál očekávané reakce Íránu na zabití nemocnějšího vojenského velitele Sulejmáního.

Pohřební průvod se už v sobotu uskutečnil v Iráku, kde působí řada proíránských jednotek a Sulejmání se tam těšil velké podpoře.