středa 10. června 2020

Českém kolují falešné bankovky!






V Českých krajích se v poslední době množí případy výskytu falešných bankovek. Většinou se jedná o bankovky v hodnotě 200 korun. Případ už šetří krajští kriminalisté.



Českých krajích se poslední dobou kolují falešné bankovky. jejich zvýšený výskyt potvrdilo i krajské policejní ředitelství. Lidé by tak v souvislosti s penězmi měli být maximálně obezřetní.
"V uplynulých týdnech jsme na území Českého státu zaznamenali zvýšený výskyt padělaných bankovek, a to zejména těch v nominální hodnotě 200 korun. Chtěli bychom v této souvislosti upozornit veřejnost na to, aby lidé, kteří budou mít podezření, že u sebe mají padělanou bankovku, tuto skutečnost oznámili na Policii České republiky a takové peníze nedávali dále do oběhu," říká mluvčí policie Pavla Burešová.
Celým případem už se zabývá i krajská hospodářská kriminálka. "Kolegové z odboru hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování našeho krajského ředitelství zaevidovali a v současné době vedou trestní řízení ve věcech souvisejících s padělanými bankovkami. S ohledem na to, aby nebyla ohrožena tato trestní řízení, není možné v současné době poskytnout k případům bližší informace," dodává policejní mluvčí.
Jak rozpoznat pravou bankovku od falešné?
  • hmatem – bankovky jsou tištěny na speciální bankovkový papír, který je pohmatem rozpoznatelný od běžného papíru
  • vizuálně – všímáme si základních ochranných prvků: vodoznak – v nepotištěném poli je vyobrazena podoba osoby na bankovce; lesklý okénkový proužek s mikrotextem – v lesklých polích je uvedena nominální hodnota bankovky, proti světlu jsou okénka souvislá, jinak jsou mezi okénky mezery a proužek vidíme jako přerušovaný; soutisková značka – nachází se v kroužku a proti světlu je na ní patrné ČR