sobota 24. října 2020

Roman Prymula končí ve zdravotnictví řekl to Andrej Babiš.

 




Premiér Andrej Babiš (ANO) na odpoledním jednání v Lánech navrhl odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Ten sám rezignovat odmítl. Babiš zároveň prezidentovi přinesl návrh na jmenování nového ministra, Zeman se s ním má sejít příští úterý. Jméno kandidáta nesdělil.








Babiš vyzval Prymulu k rezignaci kvůli fotografiím, které ministra zachytily ve středu při odchodu z restaurace navzdory protiepidemickým opatřením. Ministr zde jednal s poslancem Jaroslavem Faltýnkem (ANO). „Požádal jsem Romana Prymulu o rezignaci. Pokud tak neudělá, tak ho odvolám. Pana Faltýnka jsem také požádal o rezignaci na post prvního místopředsedy hnutí ANO,“ řekl Babiš, který je podle svých slov ze situace v šoku. „Taková chyba se nedá omluvit. Nemůžeme kázat vodu a pít víno. Ministr zdravotnictví by měl jít příkladem a to bez vytáček,“ dodal premiér.

Sám Prymula však rezignovat odmítl. „Na základě fotografií to vypadá, že jsem něco porušil. Já s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil,“ řekl ministr na odpolední tiskové konferenci. Schůzka se podle něj nekonala v restauraci Rio's, ze které vycházel, ale v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. Připustil, že udělal chybu, že neměl roušku, když po odchodu z restaurace nasedal do auta. Na schůzce byl kromě ministra a Faltýnka také ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, který při obhajobě použil stejnou argumentaci jako ministr.