neděle 27. prosince 2020

Česko začalo očkovat proti covidu-19. První vakcínu dostal premiér Babiš a Zeman

 


V Česku v neděli odstartovalo očkování proti koronaviru. Jako první dostal vakcínu premiér Andrej Babiš (ANO) v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Podle předsedy vlády je očkovací látka jedinou nadějí v boji s covidem-19. V Brně poté dopoledne očkování podstoupil také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).




V osm hodin ráno podstoupil zákrok premiér Andrej Babiš (ANO), který se nechal naočkovat v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. "Tento rok byl nejhorší v dějinách naší moderní historie. Vakcína, která přišla, je nadějí, že se vrátíme do normálního života“ řekl Babiš.

 

Premiér zároveň sdělil, že Česká republika bude mít nakonec k dispozici až 15,9 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. "Je to větší množství, než bylo zveřejněno. Budeme mít očkovací látky navíc,“ doplnil Babiš.

Podle předsedy vlády se bude očkovat zřejmě po dobu devíti měsíců. "Je to velice logisticky složité. Musíme začít co nejdříve a vakcíny se musí zaočkovat do třech dnů,“ tvrdí Babiš. Lidé se na očkování budou muset objednat stejně, jako v případě testů na koronavirus. "Bude zavedený objednávkový systém,“ uzavřel Babiš. Okamžitě po svém projevu předseda vlády usedl do křesla a zdravotníci mu vpíchli do pravé ruky vakcínu. Poté dostal očkovací průkaz, ve kterém má informace o dalším očkování, které má proběhnout za 21 dní. "Zatím se nic neděje. Je to v pohodě," usmíval se poté Babiš. Spolu s českým premiérem se v Ústřední vojenské nemocnici v Praze nechala naočkovat také válečná veteránka Emilie Řepíková.