sobota 26. prosince 2020

Restaurace v Praze fungovala bez omezení. Na Štědrý den dostal majitel podmínku

 




Majitel restaurace v Praze, který ignoroval protikoronavirová opatření, dostal na Štědrý den dvouletou podmínku a hrozí mu pokuta ve výši až 40 tisíc eur. I přes varování policistů totiž měl po dobu lockdownu podnik otevřený. Na dveřích pak visel nápis „Otevřené bez omezení, bez zakrytí dýchacích cest a bez testu na COVID-19“.





Majitel pražské restaurace strávil dva dny ve vazební věznici. Na Štědrý den ho pak policisté předvedli před okresní soud. „Obviněný byl uznán vinným z přečinu porušování povinnosti za krizové situace, za což mu soud uložil dvouletou podmínku s trestem odnětí svobody na dva roky,“ řekla mluvčí krajského soudu pro TV Nova v Praze.

V restauraci se takřka střídali policisté s hygieniky a majitele upozorňovali, že porušuje opatření, ten ale trval na svém. „Říkal jsem jim, že jsem neporušil žádný zákon. Mě nezajímá, co vyhlásí pandemická komise, mě zajímá, co vyhlásí vláda a parlament,“ prohlásil už dříve restauratér.

V jeho podniku mohli lidé posedávat od dopoledne až do pozdního večera, navíc bez roušek nebo nutnosti předložit negativní test na COVID-19. „Když můžou být lidé natlačení v autobusech, kinech, kostelech... u nás se určitě nenakazí,“ prohlásila majitelova manželka. „Z něčeho se žít musí,“ doplnil odsouzený restauratér.

Rozhodnutí soudu ale neodporoval, tudíž vstoupilo ihned v platnost. Mnozí si teď ale kladnou otázku, zda opatření nebude obcházet dál. Za porušení podmínky by si totiž dvouletý trest musel odpykat ve vězení. Navíc mu může Úřad veřejného zdravotnictví uložit ve správním řízení pokutu až do výše 40 tisíc eur.