středa 23. prosince 2020

Od neděle se zavřou všechny obchody krom potravin..

 





„Důvod je zejména ten, že během dneška nadále rostou čísla o šíření nákazy. Jedná se o téměř 11 tisíc nově diagnostikovaných denně,“ uvedl k zpřísňování ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Opatření jsou zatím naplánována do 10. ledna. Kabinet před vypršením termínu vyhodnotí, zda bude jejich pokračování dál nutné.




V rámci zpřísnění zavře opět většina obchodů. Výjimku budou mít ty, které prodávají základní životní potřeby. „Velké řetězce ale nebudou moci prodávat to, co nepatří k artikulům, které jsou nezbytně potřebné,” sdělil Blatný.




Mají se tak sjednotit podmínky pro velkoobchod a maloobchod tak, aby menší obchody nebyly znevýhodněné.

Obchody se základními potřebami ale mohou být otevřeny v neděli, což při minulé uzávěře neplatilo. Platit v nich bude také pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních.




Zákaz vycházení i na Silvestra 

Zároveň bude od 27. prosince platit zákaz nočního vycházení už od 21. hodiny. Vláda navíc neudělila výjimku pro 31. prosinec. „Prosím všechny, aby Silvestr trávili v rodinném kruhu,” apeloval Blatný.




Podle matice systému PES se v pátém stupni mohou shromažďovat pouze dvě osoby. Podobně pak i venku budou moci spolu sportovat jen dva lidé, dosud to bylo šest. Vnitřní sportoviště zůstanou uzavřena, amatérské soutěže jsou zakázány.

Změní se i opatření pro restaurace. Ty musí mít i nadále zavřeno, výdejní okénko mohou mít ale nově otevřené pouze do 21. hodiny, odkdy platí také zákaz nočního vycházení.




Změny se týkají také školství. Po Novém roce zasednou do lavic pouze žáci prvních a druhých tříd základních škol, otevřeny zůstanou také mateřské a speciální školy. Zbytek se opět bude učit distančně.

Od 27. prosince také opět zavřou lyžařská střediska.