neděle 14. března 2021

Testování má být povinně čtyřikrát týdně, i v malých firmách

 




Testování zaměstnanců ve firmách na koronavirus by mohlo být podle vicepremiéra a ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) povinné čtyřikrát týdně. Má o tom v pondělí jednat vláda. Nyní mají firmy nad 49 zaměstnanců povinnost otestovat pracovníky jednou za týden. Havlíček to řekl v pořadu Partie televize Prima. Vláda uvažuje i o tom, že by zavedla povinné testování i v nejmenších podnicích s deseti až 49 zaměstnanci. To by mohlo platit od pondělí za týden.




„Uvažujeme o tom, že by se to povinné testování provádělo dokonce čtyřikrát týdně a to proto, že antigenní testování má svůj význam zejména, když se dělá pravidelněji,“ uvedl Havlíček. Postup doporučují podle něj epidemiologové, je ale otázka, zda to firmy zvládnou. Testování čtyřikrát týdně by mohlo být zavedeno zhruba za 14 dnů.


Podle Havlíčka nelze očekávat, že by vláda začala rozvolňovat opatření proti koronaviru před Velikonoci. I poté by podle něj šlo spíše o uvolnění pohybu uvnitř okresů, nikoli uvolnění obchodu a služeb. Vláda nyní koná v rámci nově vyhlášeného nouzového stavu, který potrvá do 28. března, jeho prodloužení by musela schválit Sněmovna.