čtvrtek 30. září 2021

Kuřáci budou mít smůlu: Tabák a cigarety se opět zdražují. Neuvěříte, o kolik korun budou dražší!

 




Milovníci tabáku si za něj opět budou muset připravit.






Zdražení bude opravdu obrovské a kuřáci si budou muset pořádně sáhnout do kapsy. Za nárůstem cen bude stát ministerstvo financí a začne se s ním pravděpodobně během nového roku.


Milovníci tabáku v České republice se musí připravit na dvojnásobné zdražení. Za nárůstem cen bude stát ministerstvo financí a další zdražení lze očekávat v souvislosti se směrnicí o tabákových výrobcích, kterou chystá Evropská komise. "Zdražení přijde už kolem nového roku. Očekávám nárůst ceny zhruba o 6 korun za krabičku," odhadl pro životvčesku.cz ekonom Štěpán Křeček.

Za zdražením tabákových výrobků stojí tři faktory. Prvním faktorem je daň, kterou na tabákové výrobky uvalí stát. Ke zdražení přispívají i samotné tabákové společnosti, které musi kompenzovat klesající počet kuřáků. Třetím faktorem je evropská tabáková legislativa, Evropská komise totiž chystá revizi směrnice o tabákových výrobcích.





Dan z cigaret a dalších tabákových výrobků letos o deset procent vzrostla, i presto ale spotrebni dan z tabaku prinesla do rozpočtu o tři miliardy méně než loni ve stejném obdobi. "Máme za sebou narodni úpravu, která zvyšovala daně na tabák na letošní rok a bude navyšovat daně i na pristi rok. U2 dnes je jisté, že se chystá zdražení tabákových produktů. Dival jsem se, jaký to má efekt na výběr do státniho rozpočtu. Letos budeme o deset miliard korun pod plánem ministerstva financi a dokonce se dostaneme pod úroveň výběru v loském roce. Navýšeni dani nakonec paradoxně povede k nižšimu danovému výberu. Bavíme se o cigaretách, zahvaném tabáku i řezaném tabáku. Zdraženi čekáme už na konci rolcu. Současná sněmovna se rozpusti a nová si zvoli své vedení a nestihne dělat danové úpravy u tabáku. Jak je ten zákon dnes schválen, predpokladám, že měnit se už nebude, tak to určitě navýši ceny tabáku už pristi rok," vysvětlil pro ZivotvCesku.cz ekonom Stěpán Krecek. Podle něj si dalsi navýšeni přihodi samotné tabákové společnosti.

"Tabákové společnosti si k daním ještě navíc přidají nějakou tu korunu, aby si zvýšily marži, protože počet kuřáků klesá - sice pomalu, ale klesá. I s tím, co si tabákové společnosti přidají, tak cigarety zdraží zhruba o 6 korun na krabičku. Zahřívaný tabák se kvůli daním zdraží zhruba o korunu, ale očekávám, že tabákové společnosti k zahřívanému tabáku budou přistupovat podobně jako k cigaretám a také něco přihodí, tady čekám nárůst ceny za krabičku o 5 korun. Většina z toho zdražení však nepůjde do státního rozpočtu, ale do kapes tabákových společností," dodal ekonom Štěpán Křeček.