sobota 23. dubna 2022

Nebudu proti sobě stavět rodiny a seniory: Slevy na děti budou vyšší, slibuje Fiala


 




I přesto, že senioři mají dlouhodobě vyšší příjmy než rodiny s dětmi, nechce premiér Petr Fiala (ODS) tyto dvě skupiny stavět proti sobě.

Na rodiny vláda podle jeho slov určitě nezapomíná a je připravena jim v krizové době pomoct. Jako první se podle něj i podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) začne navýšením slev na děti. Prozradil to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Rodiny by se měly dočkat i tzv. daňových prázdnin a brzy by mělo být jasno i o navýšení rodičovského příspěvku.



„Naše vláda na rodiny rozhodně nezapomíná a já odmítám obě ohrožené skupiny stavět proti sobě. Pro rodiny máme připravenu celou řadu opatření v oblasti zkrácených úvazků, služeb péče o děti, slev na daních a daňových prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala.


Reagoval tak na dotaz, co bude jeho vláda dělat s nepoměrem mezi příjmy seniorů a rodin s dětmi, které jsou na tom podle dat 

Důvodem je zejména zákonná valorizace důchodů, na rozdíl od ostatních dávek. Například rodičovský příspěvek tak zůstává neměnný a nůžky mezi seniory a rodiči s dětmi se rozevírají.

Podle Fialy vláda situaci řeší a opatření zavede s ohledem na krizi dříve, než měla původně v plánu. „Kromě výše zmíněného je nyní vzhledem k dopadům války na Ukrajině aktuální především debata o navýšení rodičovského příspěvku a slev na daních na děti a na poplatníka. V tuto chvíli se zabýváme více variantami. Rozhodnutí je otázka nejbližších týdnů,“ slibuje premiér.

Slevy na děti jsou nejrychlejší pomoc

O tom, že dojde ke zvýšení slev na dani, je podle informací CNN Prima NEWS už jasno. U rodičovského příspěvku je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky problém především v tom, že někteří rodiče nemohou čerpat měsíčně více než 10 tisíc korun, a to je v případě zvýšení podle ministra třeba vyřešit. Navíc se týká pouze rodin s dětmi do čtyř let.



„Nesmíme zapomínat ani na rodiče starších dětí, kterým rostou výdaje na děti ještě mnohem rychleji. Se zvýšením rodičovského příspěvku je spojená i valorizace maximální částky pro rodiče, kterým nelze stanovit denní vyměřovací základ a který je aktuálně jen 10 000 korun. Ohledně pomoci rodinám se staršími dětmi jednáme o zvýšení daňových slev na děti a také na poplatníka. Ty pomohou všem rodinám. Zároveň je to v aktuální situaci nejlepší a nejrychlejší pomoc, která nenavýší administrativu a dokážeme ji zavést od začátku roku zpětně,“ doplnil Jurečka.
Nejrychleji můžete rodičovský příspěvek vyčerpat za sedm měsíců, nejdéle pak za čtyři roky. Čerpání má ale svá omezení. Nemůžete měsíčně pobírat například více, než jste pobírali na mateřské. Podnikatelky a OSVČ pak nemohou čerpat víc než 10 tisíc korun měsíčně a čerpání se jim tak rozloží do 30 měsíců. Pokud se vám narodí druhé dítě během čerpání, zbytek příspěvku vám stát vyplatí vcelku.