sobota 23. dubna 2022

Vláda umožní uprchlíkům před válkou uzavírat nájemní smlouvy na sociální byty

 











Kvůli složité osobní situaci a komplikovanosti prokazování majetkových poměrů nebudou muset uprchlíci dokazovat, že nevlastní nemovitosti na území Ukrajiny. Nebudou muset ani skládat peníze k zajištění nájemného a úhrady za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním 




Ke snížení kapacity sociálního, případně dostupného bydlení podle ministerstva pro místní rozvoj nedojde, protože využity budou pouze nájemní byty, které obec v současnosti nevyužívá k bydlení pro původně vymezenou cílovou skupinu.





„Nedáváme žádné byty, na které marně čekají mladé rodiny, uprchlíkům,“ zdůraznil po jednání vlády šéf hnutí STAN, ministr vnitra Vít Rakušan.


Kvůli ruské invazi na Ukrajinu, která vyvolala prudký nárůst cen komodit a má dopad na nabídku zemědělských produktů a poptávku po nich, vláda také povolí zemědělcům odchýlit se od podmínek pro ekologické platby, jak to dovolila Evropská unie.

Ministerstvo zemědělství předložilu novelu nařízení, díky které budou moci zemědělci letos na úhoru využívaném v ekologickém zájmu pěstovat hospodářské plodiny či ho využívat k pastvě, což by běžně nemohli. Cílem je podpořit produkci potravin v reakci na růst cen.

Vláda tentokrát nejednala v Praze, ale ministři se sešli na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy a po oficiálním zasedání zůstávají na zámku až do čtvrtečního rána. Budova zámku je majetkem státu a spravuje ji ministerstvo zahraničí. Štiřín slouží jako hotel nebo místo pro státnické akce.