sobota 2. dubna 2022

Pekarová: Pomáháme financovat krvavou válku.






 Putin hodlá ve válce pokračovat, proto musí Česko Ukrajině nadále pomáhat, prohlásila v Novém dni předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová (TOP 09). Kromě dodávek zbraní se snaží prosadit, aby byly ze systému SWIFT vyřazeny i další ruské banky. Jen tak podle ní nebudeme pomáhat financovat krutou krvavou válku.


„Týká se nás nepříjemná stránka války, celá řada věcí zdražuje,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová. Zdůraznila, že tím, že prostřednictvím pomoci Ukrajině pomáháme zároveň i sobě.






„Putin má choutky pokračovat dál a netají se tím. Přehlíželi jsme to. Je potřeba to vidět v kontextu,“ dodala s tím, že naše pomoc musí pokračovat. „Hovořila jsem se svými protějšky z dalších zemí a snažíme se prosadit, aby SWIFT vyjmul další banky. Jsou tam stále paradoxně ty velké banky, jako je Sberbank,“ přiblížila.

Kritika Maďarska

Tento bankovní dům působil i v tuzemsku. Česká národní banka však zahájila kroky k odebrání její bankovní licence. „Je důležité, aby naše snaha vytrvala i vojensky. Ukrajinci potřebují zbraně a mrzí mě, že to některé země nevidí a nenechají je přes své území zbraně dovážet,“ uvedla s narážkou na Maďarsko, které se podle ní vůči Rusku nevymezilo.







„Ukrajinci to nezvládnou sami, je to v našem vlastním zájmu, a to z etického i pragmatického hlediska. Musíme pokračovat, abychom nepomáhali financovat krutou válkou krvavou,“ zdůraznila. I proto by nesrovnávala pomoc pro Ukrajince s pomocí pro české občany. Někteří si totiž stěžují, že se na ně kvůli válce zapomíná.

„Srovnává se nesrovnatelné. Ukrajinci sem přichází s jednou igelitkou, umírají jim příbuzní, hrozí jim smrt a jejich domovy jsou zničené. Vláda pomáhá všem – Ukrajincům i Čechům. Nemyslím, že je nutné a možné stavět je proti sobě,“ uvedla.

Připomněla, že životní a existenční minimum se v Česku zvýší o deset procent. „Na to jsou navázané dávky, přídavky na děti a podobně. Ty se pro sociálně slabší tím pádem také zvýší. Na příspěvek na bydlení dosáhne mnohem víc lidí,“ argumentovala v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.