středa 26. října 2022

V Česku chtějí instalovat tisíc radarů. Pokuty by se měly automaticky strhávat z účtů řidičů

 




Před časem jsme psali o tom, že v Česku měření obstarává výhradně tamní policie. Automatizované systémy u našich východních sousedů nenajdete. Jenže teď to vypadá, že by se situace měla rychle změnit. Tamní média, jako například Deník N, upozornila na nákup bezmála tří stovek radarů. Jde o reakci na tragickou nehodu, kdy opilý řidič najel v Bratislavě na zastávku a usmrtil pět lidí. Radarů by ale mohlo být nakonec na slovenských silnicích instalováno až tisíc. 

Sleva pro automatické strhávání pokut

V Česku bude postupně instalováno 270 nových radarů. Český autoklub ÚAMK upozorňuje, že nemají pouze měřit rychlost. Počítá se s tím, že půjde o víceúčelová zařízení, která budou zaznamenávat i jiné přestupky, jako třeba nezastavení na stopce nebo jízdu na červenou. ÚAMK s odkazem na slovenského policejního prezidenta uvádí, že nakonec by jich mělo být až tisíc. 

Tento záměr má podporu také českého ministerstva financí. „Pokud bude potřeba více a uvidíme, že jsme reálně schopní je za rozumné peníze instalovat v rozumném čase, tak určitě ano,“ cituje český Deník Idnes.cz tamního ministra financí Zbyněk Stanjura. Peníze utržené z pokut mají plynout primárně do státní kasy. Část příjmů by možná mohla jít i do obecních rozpočtů, ale prioritu má stát. 

Podle Stanjura by měl systém ideálně fungovat velmi rychle. Když nějaké zařízení zaznamená přestupek, do pár sekund byste měli podle představ českeho ministra financí dostat na mobil oznámení o pokutě. Řidiči by pak mohli umožnit státu automatické strhávání pokut ze svých účtů. V takovém případě by dostali slevu 50 procent. Kontakt mezi řidiči a policisty by měl být minimalizován, uvádí Deník Idnes.cz.