pátek 31. května 2024

Legendární ICQ končí


 



Přitom ještě před čtyřmi roky provozovatel ICQ hrdě hlásal, že chystá nové funkce, kterými konkurenci vypálí rybník. Aplikace například měla být schopná zůstat on-line a doručovat zprávy i v případě slabého či nekvalitního připojení – tedy v podmínkách, kdy již konkurenční aplikace nefungují.

Změn bylo samozřejmě u nového ICQ daleko více, ale jak je nyní zřejmé, k záchraně legendární aplikace to nestačilo. Nyní tak majitelé oznámili, že bude provoz zcela ukončen 26. června.



„Chatovat můžete s kamarády prostřednictvím aplikace VK Messenger a s kolegy s pomocí profesionální aplikace VK WorkSpace,“ visí strohé oznámení na oficiálních stránkách aplikace.

Jak již samotný název napovídá, zmiňované komunikátory patří ruské sociální síti VK, která byla dříve známá jako VKontakte.

Sluší se připomenout, že za touto sítí stojí Pavel Durov. Tento tvůrce byl ale ze sítě VK vytlačen již před lety spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Následně ale vytvořil úspěšnou chatovací aplikaci Telegram.




Tři dekády s ICQ

Historie ICQ sahá až do roku 1996, kdy byla tato aplikace vytvořena izraelskou společností Mirabilis. Už krátce poté bylo jasné, že půjde o naprostý hit. I kvůli tomu ji už o dva roky později koupil americký internetový gigant AOL.

Tehdy Američané získali komunikační platformu za 400 milionů dolarů, tedy podle aktuálního kurzu za 9,12 miliardy korun.

V novém tisíciletí však popularita s nástupem konkurenčních řešení začala strmě klesat. Nepomohlo ani přidávání nových funkcí, prostřednictvím ICQ bylo možné například hrát hry s dalšími uživateli.

I proto se AOL rozhodl ICQ prodat, tak se aplikace dostala v roce 2010 do rukou ruské společnosti Mail.Ru Group, která je dnes známá právě jako VK.

Rusové nicméně před více než dekádou koupili ICQ výrazně levněji než AOL v minulém tisíciletí. Američané jim ho prodali za 187,5 milionu dolarů (4,27 miliardy Kč podle aktuálního kurzu).



Definitivní konec?

Přestože provozovatelé určili přesné datum, kdy ICQ přestane fungovat, nemusí jít překvapivě o definitivní konec. Na oficiálním účtu na platformě X se totiž tento týden objevila zpráva s textem: „Já se vrátím!“

Jde o dnes již nesmrtelnou hlášku z filmu Terminátor, kterou Arnold Schwarzenegger coby kyborg pronesl na policejní stanici, když mu policista nedovolil vstoupit. Terminátor o chvíli později projel autem vstupními dveřmi stanice i přepážkou.

Zda se comebacku ICQ dočkáme, či nikoliv, není v tuto chvíli jasné. Jisté je však to, že se tato slavná aplikace již nyní zapsala nesmazatelně do historie internetu.

V každém případě by se během nadcházejících týdnů měli uživatelé ICQ spojit se svými kontakty a domluvit se, jak budou od 26. června – tedy od data, kdy je vypnutí ICQ naplánováno – pokračovat dále.

Kromě zmiňovaných aplikací od VK se nebývalé popularitě v posledních letech těší Facebook Messenger, WhatsApp či již zmiňovaný Telegram.