čtvrtek 30. listopadu 2017

Facebook na Slovensku až od 16. Mladším to musí dovolit rodiče




Děti mladší 16 let už se na Slovensku na sociální sítě bez souhlasu rodičů nepřihlásí. Počítá s tím zákon o ochraně osobních údajů, který schválila slovenská Národní rada. Provozovatelé internetových služeb budou mít navíc povinnost si souhlas ověřit.
Slovenský parlament přijal novelu zákona o ochraně osobních údajů, která má nově zajistit, aby sociální sítě a podobné služby nevyužívaly děti mladší 16 let. Pokud se budou chtít třeba na facebook přihlásit, budou potřebovat souhlas zákonného zástupce. Informuje o tom portál hnonline.sk.


"Zvláštní ochranu osobních údajů si zasluhují děti, protože jsou si v menší míře vědomy rizik a důsledků v souvislosti se zpracováním jejich osobních údajů, a to zejména v případě, pokud je zájem získávat jejich osobní údaje prostřednictvím internetu," uvedlo slovenské ministerstvo spravedlnosti.

Jak mají provozovatelé věk dítěte ověřovat, zatím stanoveno není. Resort ale připustil, že uživatel bude moci jen odpovědět na položenou otázku. Zákon ale nově provozovateli ukládá povinnost "vynaložit přiměřené úsilí", aby si ověřil, jestli souhlas poskytl opravdu zákonný zástupce.


Zákon musí ještě podepsat prezident, v platnost by měl vstoupit 25. května 2018. Slovensko ho přijalo v souladu s nařízením EU, podle nějž musejí firmy či instituce žádat své zákazníky o udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů podle nových pravidel.