neděle 3. prosince 2017

POTVRZENO: Začal se vyrábět PlayStation 5! Kdy nová konzole dorazí a kolik bude stát?

Konzole se znovu trochu přiblíží počítačům, jen si budeme muset chvíli počkat!


Nemusíte být zrovna analytici trhu s videohrami, abyste dokázali předpovědět, že Sony či Microsoft v budoucnu vydají nové verze svých herních konzolí. Je ale rozhodně příjemné, mít tuto informaci potvrzenou přímo od zdroje a začít shromažďovat indicie, vedoucí k odhalení data zahájení prodeje.
V případě PlayStationu potvrdil zahájení prací na vývoji páté generaci sám šéf americké pobočky Shawn Layden, zcela pochopitelně ale nedodal žádné konkrétní detaily. Na druhou stranu už ale pozorováním trhu můžeme leccos odhadnout a směle říct, že se konzole dočkáme v roce 2019.


Myslí si to ostatně i jeden z nejznámějších herních analytiků Michael Pachter, který uvádí rok 2019 jako nejdřívější možné datum uvedení a rok 2020 jako to nejzazší. Je také jisté, že Sony už nebude chtít narušovat aktuální čtvrtou generaci žádnými dalšími mezikroky – verze PS4 Pro by měla být poslední a další konzole přijde jako zcela nová. Logicky se pak nabízí i spojení se 4K televizory, které se pozvolna stávají standardem a v tuto chvíli mají ve Spojených státech zastoupení přibližně 35 procent. Do dvou let by se mohlo číslo zvýšit na 50 procent a to je hodnota, která by už dávala smysl i pro lidi ze Sony.
Pokud tedy váháte, zda si pořizovat aktuální konzoli PlayStation, neměli byste přinejmenším do roku 2019 na čem hrát a v souladu s tím, za kolik je možné PS4 Pro pořídit, se v tuto chvíli jeví lepší variantou zainvestovat. V případě, rozmýšlíte-li se nad Xboxem, doporučujeme počkat na vydání Xbox One X, který na tom bude v porovnání se základní verzí konzole Xbox One výkonnostně mnohem lépe.