pondělí 4. prosince 2017

Telefonování za volantem vás může přijít draho! Pozor na kolony







Jedním z nejčastějších přestupků za volantem, který ale mnozí řidiči stále berou na lehkou váhu, je telefonování za jízdy. A právě na tohle nebezpečné počínání se velmi svérázným způsobem zaměřili olomoučtí policisté.
Běžný autobus, ale místo školáků nebo lidí dojíždějících do zaměstnání do něj tentokrát po ránu nasedli policisté vybavení kamerami. Sotva najeli na dálnici D35, už měli prvního hříšníka - telefonujícího řidiče kamionu. Další jsou šoféři osobáků.


"Ten člověk je tak zaujatý svým rozhovorem nebo jinou činností, že třeba úplně zapomene, že je v koloně," tvrdí koordinátor BESIPu pro Olomoucký kraj Miroslav Charouz. Právě nepozornost v kolonách končí často řetězovou havárií.


Rekordmanem policejní akce byl asi řidič modré Fabie - telefonoval dlouhé minuty. Jeho hovor utnula až hlídka, která dostala echo z autobusu a zastavila ho.

"V jedenácti případech se jednalo o telefonování za jízdy, ve třech případech bylo vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu," upřesnila výsledky kontroly policejní mluvčí Marie Šafářová.


Hovory během jízdy si nevyřizovali jen muži, ale i ženy. A jeden řidič kamionu se zase rozvášnil tak, že kvůli gestikulacím chvílemi vůbec nedržel volant - a to jel po dálnici. "Máme zkušenost, že spousta z nich se dívá na filmy, protože ta cesta, která je tisíc kilometrů dlouhá, je zkrátka nudí," dodal Charouz.

Jen v Olomouckém kraji dopravní nehody na nejvytíženějších dálnicích letos provoz několikrát zablokovaly. Za prvních deset měsíců se dokonce bouralo častěji než loni. "Došlo k 254 nehodám, při kterých tři osoby zemřely," doplnila Šafářová.

Policisté proto slibují, že obdobné akce, kdy místo do aut usednou s kamerami do autobusů, budou pokračovat. Telefonování během jízdy přitom řidiče může stát až dva a půl tisíce korun a navíc dva body.