středa 24. ledna 2018

Zeman a Drahoš poprvé proti sobě. 10 nejdůležitějších okamžiků ostře sledované debaty prezidentských kandidátů




Spor o Babiše, diskuze o zákazu kouření, fake news či církevních restitucích i názorová přestřelka o držení střelných zbraní. První debata Miloše Zemana s Jiřím Drahošem se nesla v bouřlivé atmosféře. Na televizi Prima se na ni dívalo více než dva miliony lidí. INFO.CZ přináší to nejzajímavější z debaty obou uchazečů o úřad prezidenta České republiky. 


1. Malá Drahošova ťafka přišla hned na začátku. Exšéf Akademie věd během představování vstal z křesla, Miloš Zeman zůstal sedět a svému vyzyvateli zatleskal. 


2. Zeman se jednoznačně přihlásil k podpoře Andreje Babiše coby premiéra. Ostatní politici jsou podle prezidenta vzhledem k výsledku voleb „druhá liga“. Dokud Babiš není odsouzen, je nevinný, dodal Zeman. V průběhu února Zeman Babiše dle svých slov znovu jmenuje premiérem. Jiří Drahoš naopak uvedl, že by sestavování vlády svěřil hnutí ANO, nikoliv ale trestně stíhanému politikovi z tohoto hnutí. 
3. Jiří Drahoš řekl, že by byl pro výjimky ze zákazu kouření pro restaurace v malých obcích. 
4. Podle Jiřího Drahoše je česká legislativa upravující držení střelných zbraní dostačující. 


5. Miloš Zeman se vyslovil rozhodně proti omezování svobody slova na internetu. Varoval před „informačním monopolem novinářů, kteří by lidem rádi vykutali díru do hlavy“. 

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

6. Oba kandidáti se do sebe pustili kvůli zprávám BIS, zmiňujícím údajný vliv zahraničních rozvědek na české prostředí. Jiří Drahoš připomněl, že volby v mnoha evropských zemích byly ovlivněny zejména ruskou rozvědkou. 
7. Zdanění církevních restitucí je nesystémový krok, řekl Jiří Drahoš. Jejich zdanění by vytvořilo předpoklad pro to, aby stát látal díry v rozpočtu ad hoc vypisovaným zdaněním. 


8. Miloš Zeman se vymezil proti přijímání migrantů, z vyzývání k němu obvinil Jiřího Drahoše. Ten odmítl kvóty a řekl, že Evropa musí bránit své hranice. 
9. Pokud bych byl prezidentem, aktivně bych jednal proti evropskému systému kvót na přerozdělování uprchlíků, řekl Jiří Drahoš. Zeman tvrdí, že kvóty vymlouval přímo Angele Merkelové. Drahoš kontruje: „To, co jste Merkelové řekl, nebylo jednání, ale bonmot“. 
10. Miloš Zeman se pokusil vzít si slovo, ale neuspěl. První debata Jiřího Drahoše a Miloše Zemana skončila.