úterý 23. ledna 2018

Země v ohrožení: Unikli jsme jen tak tak velké katastrofě! Tohle tu ještě nebylo, tvrdí vědci!

Vědci zpozorovali neobvyklý a nebezpečný jev. Země byla v pátek 29. prosince 2017 v obrovském ohrožení. Mohla nastat opravdu velká katastrofa.


V americké Arizoně vědci zaznamenali neobvyklý jev. Zemi jen těsně minul obří asteroid, který nazvali 2017 YZ4. Nejdřív byl viděn na hoře Mount Lemmon Survey v blízkosti arizonského města Tuscon.

Obří asteroid s názvem 2017 YZ4 v těsné blízkosti minul Zemi. Asteroid je velký zhruba jako autobus.




Podle vědců letělo těleso o velikosti autobusu rychlostí 34,6 tisíc kilometrů v hodině. Nejblíže k zemi byl asteroid v pátek 29. prosince kolem páté hodiny odpolední arizonského času. Více o tomto incidentu zjistíte na další straně.


Jde o 52. asteroid, který během tohoto roku proletěl soustavou v rámci jedné lunární vzdálenosti. Podle britského webu zemi minul jen o 224 396 kilometrů.

Asteroid Zemi minul jen o zhruba 200 tisíc kilometrů




Podle astronomů se jedná o velmi malou vzdálenost a Země byla v ohrožení. Pro porovnání – podle NASA – hrozí nebezpečí už při vzdálenosti 74 02 983 tisíc kilometrů. “Od 21. listopadu, kdy kolem nás proletěly dva asteroidy, byl 2017 YZ4 dosud k Zemi nejblíže,” řekl Lindley Johnson z programu planetární ochrany NASA.