sobota 3. února 2018

Nemocná tygřice navzdory instinktům vyhledala lidskou pomoc

K nezvyklému kroku se odhodlala samice tygra ussurijského. Trápil ji totiž problém se zuby a dásněmi, kvůli kterému nemohla lovit a hladověla. Ačkoli se tyto šelmy kontaktu s lidmi obvykle vyhýbají, zoufalá tygřice se rozhodla navzdory instinktům vyhledat pomoc u obyvatel sibiřské vesnice Solontsovy, napsal Daily Mail.


Tygřice si lehla před dveře jednoho z obyvatel Alexeje Khaidejeva, který byl tímto nálezem zaskočen a vyděšen. Když se totiž chystal opustit dům, zjistil, že nemůže otevřít dveře, protože je něco blokuje. Při otevírání tygřici popostrčil a ta o sobě dala mručením vědět.
Khaidejev ihned informoval bezpečnostní složky, které vyslaly odchytový tým. Tygřice nicméně ležela před dveřmi poklidně a nepokoušela se nikoho napadnout. Po příjezdu týmu byla uspána a odvezena k veterináři, který zjistil, že jí zcela chybí horní zuby a má závažné problémy s dásněmi.


„Nebudeme zakrývat, že její situace je špatná. Vše teď záleží na ní, protože v tomhle stavu jí nemůžeme dát anestezii, zemřela by. Bez ní ale jen stěží můžeme zahájit aktivní léčbu,“ uvedl šéf stanice Amur Tiger Centre Sergej Aramilev.

V divočině jich moc nezbývá 

Šéf centra dodal, že ačkoli tygřice vyhledala pomoc sama, není možné se k ní ani nyní dostat do bezprostřední blízkosti. „I injekce podáváme na dálku. Doufáme, že se vzchopí a přežije. Z naší strany děláme vše, co můžeme,“ řekl Aramilev. Tygřice byla vysílená kvůli nemožnosti jíst, nyní jí je podáváno mleté maso s antibiotiky.


Zvýšenou pozornost věnují zvěrolékaři tygřici i proto, že populace tygra ussurijského se nebezpečně tenčí. Podle Daily Mailu žije v přirozeném prostředí jen kolem 500 zástupců tohoto druhu.