čtvrtek 1. února 2018

Šéf českých muslimů po volbě Zemana: Není lepší diktatura?



Ředitel Muslimské unie v České republice Muhamed Abbas není spokojen se znovuzvolením prezidenta Miloše Zemana. Na facebooku Abbas zapochyboval, zda dokážou demokratické volby vybrat vždy toho nejvhodnějšího kandidáta. Abbas se ptá, zda je v tomto demokracie lepší, než diktatury ve 3. světě.
"Výsledky voleb mě vedou k diskuzi, jestli demokracie dokáže zákonitě vybrat nejlepšího kandidáta v jisté zemi? Je demokracie vůči diktatuře třeba v zemi 3. světa v tomto směru záruka?" ptá se šéf českých muslimů.

Podle Abbase jeho kritika nevyplývá jen z názorů prezidenta Miloše Zemana na Islám a přijímání uprchlíků z muslimských zemí, které Miloš Zeman odmítá, výtky má také k Zemanově zdravotnímu stavu.

"Pan prezident má problémy třeba vstát ze židle. To každý volič viděl a i kdyby zůstal do konce volebního období, nedokážu si představit, jak by se vyvíjel jeho fyzický stav," myslí si šéf českých muslimů.




Abbas připomíná, že v jeho rodném Súdánu volby příliš neobmění parlament, ve kterém tak zasedají stále stejní lidé bez ohledu na to, jestli zrovna bylo shromáždění zvoleno demokratickou cestou nebo ustanoveno nedemokraticky.

Nejde o první kontroverzní výrok předáka českých muslimů. Ten šokoval před třemi roky třeba výrokem, že by se mu v Česku líbilo právo šaría. Abbas také tvrdil, že muslimové nikdy nevedli útočné války. Ozbrojené konflikty, do kterých byli zapojeni, byli podle něj jen obranné války. Hájil také přistěhovalectví z blízkovýchodních zemí. Na jeho duel s Tomiem Okamurou se podívejte ZDE.

V lednu 2015 byl Abbas také hostem pořadu Vaše téma. Zaujal třeba výrokem, že "v Česku jsou ženy často mlácené více, než v Súdánu". Podle Abbase je na vině alkohol, který je v muslimském světě zakázaný.