úterý 22. května 2018

Spoutaného muže cpali strážníci pod stůl. V pořádku, míní mluvčí






Po sociálních sítích v Česku koluje od neděle video staršího zákroku pražských strážníků proti muži, který zaparkoval své auto na zákazu zastavení na Václavském náměstí. Záběry rozvířily vášně, někteří lidé považují chování strážníků za nepřiměřené.
"Co to má bejt, policista mlátí do spoutaného muže?" zlobí se na youtube Ladislav H. "Ty měšťáci, to jsou fakt odporný hovada," zlobí se jiný uživatel.




Jiní diskutéři se ovšem městských policistů zastávají a jejich zákrok hájí. A poukazují na to, že video neukazuje celý konflikt a momenty, které předcházely nasazení síly.

Na přibližně čtyřminutovém videu je vidět vyhrocení konfliktu mezi neznámým mužem a hlídkou strážníků, kterým navíc v průběhu incidentu dorazí posily. Následuje stržení špatně parkujícího muže na zem a jeho odvlečení do dodávky městské policie, kde to vypadá, že se ho strážníci z nějakého důvodu snaží nacpat pod stůl.

Vše je navíc doplněné o hlasité výkřiky ženy, která tvrdí, že zadržený muž je její partner, že na ni jen chvíli čekal a že potřebuje odvézt do nemocnice. To vše za pozornosti mnoha kolemjdoucích.

Zákrok samotný je ovšem starý více než rok, odehrál se už loni v březnu. Video se z neznámých důvodů objevilo až nyní.




"Z našeho pohledu je momentálně tento zásah naprosto v pořádku. Za více než rok si na něj nikdo nestěžoval ani u nás, ani u Inspekce Městské policie hl. m. Prahy, která je na nás nezávislá a spadá pod magistrát," řekl TN.cz mluvčí pražské městské policie Jan Čihák.

Doplnil, že stížnost může samozřejmě přijít nyní, když se záběry objevily na veřejnosti. "Vším se zabýváme a je možné, že v nejbližší době vydáme oficiální vyjádření," nechal se Čihák slyšet.

Video samotné ovšem příliš komentovat nechtěl s tím, že nezachycuje celý incident a navíc může být sestříhané nebo jinak upravené.




"Záběrům předcházelo několik výzev strážníků, aby dotyčný prokázal svou totožnost. To majitel vozu ignoroval a nakonec se v autě zamkl. Vystoupil až ve chvíli, kdy dorazila žena, která je později ve videu," zastává se kolegů Čihák.

Tvrdí, že řidič byl varován, že pokud nepředloží doklady, budou proti němu použity donucovací prostředky. Závěr videa, kde to vypadá, že se strážníci snaží muže nacpat pod stůl v dodávce, nechtěl mluvčí strážníků komentovat.

Celé video si můžete pustit zde: