středa 15. května 2019

Dvousetkorunová bankovka s chybným tiskem za stovky tisíc – nemáte ji doma?






V posledních dnech Česko pobláznily desetikoruny z roku 1993, které vzbudila v lidech velký zájem o obsah jejich peněženek. Pokud by totiž tuto minci někdo vlastnil, mohl by za ni dostat až 30 tisíc korun. V oběhu je ale i mnohem větší skvost. Vzácná dvousetkorunová bankovka s chybným potiskem se může dostat až na stovky tisíc korun! Nemáte ji doma?



Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří tuto minci našli, měli byste se obrátit na numismatika (odborníka na mince). Jedním z nich je i Antonín Sutnar, expert a člen České numismatické společnosti, který má o desetikorunu velký zájem. ,,Ve velkém se na mě lidé neobrací, ale několik dotazů jsem dostal,“ řekl pro TN.cz
,,To nejvzácnější, co asi momentálně je, tak je nikoliv mince, ale



bankovka – dvousetkoruna taky z roku 1993. V oběhu pořád je, ale těžko se sežene, protože ji postupně stahujou,“ vysvětlil pan Antonín. V roce 2017 byla na aukci jedna taková bankovka vydražena za cenu přes 300 tisíc korun, za druhou majitel dostal zřejmě ještě více. V internetovém obchodě Numistamika BARON se dvousetkoruna s touto chybou prodává za 287 tisíc korun. Stav této bankovky je 2+, tedy druhý nejlepší. V lepším stavu by se tak klidně mohla vyšplhat i na 400 tisíc korun.