středa 15. května 2019

Proč je nízkotučné špatné?







Pokud jsi nakažená dietofóbií, tak dost možná v obchodech nehledáš nic jiného než potraviny s označením nízkotučné, odtučněné nebo bez tuku.
Proč je nízkotučné špatné?Proč je nízkotučné špatné?
Proč je nízkotučné špatné?
Zamyslela ses ale, čím výrobce tuk nahrazuje?
Tuk je nositelem chuti, tak jak je možné, že i odtučněné výrobky chuť mají?






Co se stane, když výrobce odstraní tuk?

Když z potraviny odstraníš tuk, přijdeš o chuť. Ve snaze dodat produktu potřebnou chuť proto výrobci zvyšují podíl cukru, soli, umělých sladidel a dalších "umělotin".
Výsledkem je tedy bašta obsahující prázdné kalorie. Řada nízkotučných sušenek, dezertů a pochoutek je tvořena rafinovanými sacharidy, které prokazatelně hubnutí spíš překazí, než aby mu pomohly. Velké množství sacharidů způsobuje tloustnutí, né přijatý tuk!




Bojíš se tuku?

Bojíš se vajec, másla, tučného jogurtu, sýrů a dalších dobrůtek? A radši sáhneš po odtučněných - light variantách? Tak ti mohu s klidným svědomím říct, že to opravdu nemusíš! Je dokázáno, že mnohem větší zlo způsobí ligt-super netučné potraviny, kterým je chuť dodávána chemicky.
Já jsem třeba běžně živená pravým máslem, tučným jogurtem, sýry, vejci a občas si dám kvalitní čokošku nebo při závodě sušenku.
Dia a ligt výrobky u mě doma opravdu nenajdeš.
Všem mým klientkám doporučuji co nejpřirozenější, nejpřírodnější a pestrou stravu, bez chemických a umělých "super" výrobků.





Myslíš si, že mi tyto poctivé, ač někdy tučné výrobky kazí postavu? Nemyslím si :-). Pokud budeš přijímat tuk v rozumné míře, tak si pochutnáš, a ještě budeš zdravě hubnout.



Proč výrobce používá umělá sladidla?

Umělá sladidla umožní osladit potraviny bez zvýšení jejich energetické hodnoty. To by se dalo pochopit, ale... Umělá sladila se hojně využívají, aby nejen odtučněným potravinám vrátily chuť. Proč bys tedy měla kupovat potraviny, které jsou bez chuti, která je pak znovu obnovena uměle.

Jak z toho ven?

Nepodléhej beztukové fóbii! To, že omezíš tučné výrobky, ale dále budeš baštit a pít sladké (sušenky, sladké nápoje, ochucené müsli , dorty, atd...) ti hubnutí rozhodně nezajistí. Určitě je mnohem menší zlo, když si dáš poctivý jogurt místo dia-ligt sušenky!




Uvědom si, že i tuky jsou důležitou živinou, která navozuje pocit nasycení a má i celou řadu dalších příznivých účinků.
V tucích jsou například rozpustné některé druhy vitamínů.




Umělá sladidla způsobují obezitu a oslabují imunitu:

Kromě obezity jsou s konzumací umělých sladidel spojena velmi závažná zdravotní rizika.
U Splendy je dokázán negativní vliv na střevní mikroflóru a Aspartan zase vede k navýšení inzulinu stejně jako při příjmu cukru.

Co je lepší? Umělá sladidla nebo cukr?

Určitě upřednostňuj přirozené potraviny! Na 100 % je tedy cukr lepší než chemické sladidlo. Je jasné, že velké množství cukru je špatně, a proto jej omezuj, jez zdravě a občas cukr nahraď třeba stevií či sladem. Umělým sladidlům se určitě vyhýbej.




Cukr se určitě snaž omezit a nahrazuj ho přirozenou náhražkou.
Jako další náhražky cukru se hodí například obilné sirupy. Já třeba používám tento špaldový sirup >>>




Vyzkoušej trik na sladké chutě:

Je dokázáno, že chutě na sladké způsobuje nadměrný příjem soli. Zkus omezit solení, potraviny bohaté na sůl a uvidíš, že se chutě na sladké hodně zmírní nebo dokonce zmizí úplně.