pátek 16. srpna 2019

Žena se na internetu seznámila s „americkým vojákem“ na misi v Iráku, vzala si kvůli němu úvěr a poslala mu 2 miliony korun





Počátkem měsíce srpna 2019 prostřednictvím sociální sítě navázala třiašedesátiletá žena z obce na Mostecku vztah s domnělým vojákem americké armády, který měl působit ve válečné zóně v Iráku.



V následujících týdnech se s „vojákem“ sblížila. Toho neznámý pachatel využil a z důvěřivé ženy, pod záminkou zaslání balíku na její adresu, vylákal bezhotovostní platbu ve výši 5 800 britských liber. V následujících dnech pod záminkou uvolnění stejného balíku na celnici muž požadoval zaplacení dalších peněz, tentokrát ve výši bezmála 19 tisíc britských liber. Před zasláním této částku „voják“ ženu ujišťoval, že jí peníze vrátí a to i s úroky. Protože tak vysokou hotovostí žena nedisponovala, sjednala si u bankovní společnosti úvěr ve výši přesahující 1milion korun. Ani po odeslání druhé platby žádný balík ženě nepřišel a „voják“ se ženou přestal komunikovat. Celková částka, která žena do zahraničí odeslala, dosahuje bezmála 2 miliony korun.



Mostecký kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvod. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.



V souvislosti s tímto případem veřejnost opakovaně upozorňujeme, aby dbala na obezřetnost a selský rozum. Popsaný případ je téměř učebnicovým příkladem podvodu, spáchaného prostřednictvím sociální sítě. I v Olomouckém kraji za uplynulé roky již evidujeme několik podobných případů. Pachatelé působí ze zahraničí a nejčastějšími legendami jsou právě voják, ale také lékař, případně vojenský lékař. Pachatelé se svými obětmi komunikují prostřednictvím internetových překladačů lámanou češtinou, případně anglicky a požadované peníze jsou pak odesílány do zahraničí, nejčastěji do různých afrických zemí.



Nejjistějším způsobem, jak se nestát obětí takového podvodu, je nenavazovat přátelství s lidmi, které fyzicky neznáme. Ale základním pravidlem by mělo být, že neznámým lidem se žádné peníze zásadně neposílají. On-line přátelství by měla zůstat v on-line prostředí. Jedná se o reálný příběh který je upraven a přizpůsobený k webu fakečlánky.cz