úterý 3. prosince 2019

Podvodník vylákal přes internet ze seniorky z Brněnska více než 70 tisíc dolarů, žena prodala pozemky a půjčila si i od rodiny







Více než rok trvalo osmašedesátileté ženě z Brněnska, než pochopila, že naletěla podvodníkovi.
Na internetu se zásluhou komunikace na sociálních sítích setkali na začátku roku. To ji vdovec, který prý žije v Americe, a jeho rodiče pochází z Rumunska, požádal, zda by si k ní nemohl poslat balík s penězi. Pracuje totiž na lodi, která má závažnou poruchu a není jisté, zda vůbec doplují do určeného cíle. Balík by si později osobně u ženy vyzvedl.




Seniorku příběh muže, který prý podle fotografie vypadal slušně, byl sebevědomý a životem zkoušený, oslovil. Ten na její adresu obratem odeslal balík. Neopomněl připojit také jeho fotografii. Pak se začaly objevovat nenadálé obtíže. Přepravní společnost odmítá balík dále propustit. Tuto svízel lze vyřešit jednoduše, uhrazením pěti a půl tisíce dolarů. Po zaplacení přicházejí další požadavky. Pojištění proti terorismu činí čtyři tisíce dolarů, následný doplatek pojištění je ve stejné výši. Za osvědčení o pojištění se platí dva a půl tisíce dolarů. Za to, aby balík v Praze nezadrželi, je nutné zaplatit patnáct tisíc dolarů. Potom bylo třeba zaplatit speciální ryté razítko, poplatek za každý den, kdy je balík na skladu přepravní firmy či oplatek turecké policii, do jejíž moci se balík dostal za podivných okolností.



Když už nebyla žena ochotna dále platit a úspory skoro žádné neměla, přišel podvodník s tím, že nemusí vše platit. Pomůže prý kamarád, který ale celou sumu nemá k dispozici. Takto vylákal další tisíce dolarů. Žena jich poslala na různé účty více než sedmdesát tisíc, což představuje více než půldruhého miliónu korun.
Přišla o všechny úspory, prodala pozemky a dokonce si vypůjčila od rodinných příslušníků. Když odmítla i jeho požadavek na koupení letenky, začal jí podvodník vyhrožovat. Měla si prý vypůjčit, případně zastavit svůj dům. Žena ho prý chce okrást a on ji oznámí FBI. To už byla poslední kapka pro jinak trpělivou žena. Případ tedy oznámila policistům.











ZDROJ : https://tydenikpolicie.cz/podvodnik-vylakal-pres-internet-ze-seniorky-z-brnenska-vice-nez-70-tisic-dolaru-zena-prodala-pozemky-a-pujcila-si-i-od-rodiny/?fbclid=IwAR0kB9WYQzroVwcG28QjkaSQC-9Ft4a0C7TeRIcQ0jQ2jSyxqS-TBW7ZmJQ