pátek 13. března 2020

Čína vyslala EU doporučení, že Coronavirus lze v Evropě zastavit do konce června jedině tehdy, pokud celá EU přijme stejně tvrdou karanténu, jakou čínská vláda zavedla ve Wuhanu a v celé provincii Hubei!

Čína vyslala EU doporučení, že Coronavirus lze v Evropě zastavit do konce června jedině tehdy, pokud celá EU přijme stejně tvrdou karanténu, jakou čínská vláda zavedla ve Wuhanu a v celé provincii Hubei! Co by to znamenalo? Kompletní zastavení průmyslu na 3 týdny, uzavření úřadů na stejnou dobu, zákaz vycházení pro obyvatele na 22 hodin denně, 2 hodiny vymezené na nákupy potravin podle předepsaných minutových pásem a podle rodných čísel, zastavení veškeré dopravy, osobní i hromadné!










Česká vláda ve čtvrtek ve 14:00 hodin vyhlásila na celém území ČR nouzový stav v důsledku prohlubující se krize spojené s nákazou Covid-19 v České republice [1]. V noci z pátku na sobotu se zavádí hraniční kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem, vláda zakázala vstup do ČR všem cestujícím z rizikových zemí EU, mezi kterými jsou především Itálie, Rakousko a Německo. Česká média celý den jedou nekonečné zpravodajské pásmo o koronaviru a o vyhlášení stavu nouze, který vládě umožňuje přijímat mimořádná opatření.



Tiskovka Andreje Babiše a Jana Hamáčka k vyhlášení Nouzového stavu.

Slovensko zašlo ještě dál, končící vláda Petera Pellegriniho rozhodla o úplném uzavření hranic Slovenska a do země vpustí jenom občany Slovenska a dále osoby s trvalými a přechodnými pobyty na Slovensku [2]. Kromě toho každý, kdo se na Slovensko vrátí z rizikové oblasti, automaticky skončí v karanténě. Podobná opatření dnes ve čtvrtek začaly přijímat i další země EU a naše redakce ví, co bylo spouštěcím signálem pro tyto kroky.
Angela Merkel svým včerejším výrokem spustila dnes v zemích EU mohutné manévry proti Coronaviru
Hlavním impulsem pro evropské země bylo stanovisko Berlínské referenční laboratoře, která v noci z úterý na středu poskytla německé kancléřce stanovisko k tzv. “epidemiologické prognóze”, která je utajovaným materiálem německé vlády a s obsahem byla seznámena pouze německá vláda. Novináři nevědí, jak prognóza Berlínské národní referenční laboratoře vypadá a co je jejím obsahem. Jediné, co uniklo na veřejnost, to byl výrok Angely Merkel včera, kdy citovala z této zprávy, že pokud se nepřijmou přísná opatření (přísná jako v Číně?), v Německu by se mohlo nakazit až 70% obyvatel [3].



Zavřená škola v Německu.

Informace zafungovala jako rozbuška v celé EU a hned druhý den, tedy ve čtvrtek ráno, začaly vlády jednotlivých evropských zemí zavírat hranice a přijímat opatření. Jedná se o přímou reakci vlád evropských zemí na výrok Angely Merkel, protože právě Berlínská národní referenční laboratoř pro virové a biologické nákazy patří k absolutní evropské špičce pod křídly Světové zdravotnické organizace (WHO). A právě WHO ústy svého předsedy včera oficiálně označila současnou nákazu Covid-19 za pandemii [4].
Slovenský premiér upozornil na souvislosti okolo výroku Angely Merkel o nakažlivost viru a vzápětí byl na ČT přenos z tiskovky přerušen…



Peter Pellegrini, dosluhující premiér SR.

Nejdále zašel Peter Pellegrini, který na slovenské televizi citoval stanovisko Angely Merkel a jeho projev Česká televize úmyslně ustřihla ve chvíli, kdy dosluhující slovenský premiér začal mluvit ve stejných souvislostech, o jakých jsem zde na Aeronetu psal včera já a někdo asi měl na Kavčích horách pocit, že by to diváci ČT neměli slyšet, aby snad Aeronet nezískal na kredibilitě. Na ušmiknutí přenosu projevu slovenského premiéra na ČT jsme byli do redakce upozorněni hned od několika desítek čtenářů.





Nákaza se totiž podle čínských epidemiologů přenáší hlavně z povrchů, kterých se dotýkají lidé poté, co předtím zakašlali a dali si třeba ruku před ústa. Mnoho Číňanů je vybaveno pouze smogovými rouškami, které nechrání před nákazou virem, a když jdou lidé ven, ruce si neumyjí před odchodem z bytu, ve kterém roušku nenosí a při kašlání si rukou zakrývají ústa. Takže, když taková osoba potom vyjde ven, rukou přenáší virus na kliky dveří, na madla v autobusech, na madla nákupních vozíků atd. A z rukou se virus a hlen z dlaně dostává na bankovky a zbytek už znáte z mých předchozích článků.
V Evropě nikdo nechce o čínských modelech absolutní karantény nic slyšet, všichni se spoléhají, že virus se podaří zastavit, i když lidé budou chodit do práce a cestovat metrem apod.
Jenže, čínský razantní model znamená i uzavření továren, podniků a veškerých obchodů, s výjimkou potravinových obchodů a lékáren. A to v ČR, ani na Slovensku, ani jinde v Evropě zatím žádná z vlád nehodlá udělat. Důsledky budou proto nemilosrdné. Coronavirus kvůli neochotě vlád k razantní karanténě na čínský způsob se tak bude v Evropě likvidovat mnohem delší dobu než v Číně. Zastavení nákazy by se dalo realizovat stejně jako ve Wuhanu, tedy celkem 3-týdenní plnou karanténou se zákazem vycházení obyvatelstva, s výjimkou osob objednaných do nemocnice k vyšetření a s výjimkou časových pásem pro nákupy potravin.
Evropská ekonomika by to přežila, zastavit výrobu a produkci na 3 týdny zvládla Čína, zvládla by to i Evropská unie. Jediné, co by z komerčních podniků zůstalo v provozu, by bylo zásobování potravinami a stejně jako v Číně by to byly pekárny, kde zaměstnanci spí v práci a neopouští pekárnu, aby se venku nenakazili. Pokud jde o národní infrastrukturu jako jsou elektrárny a vodárny, ty jsou v Číně v režimu vojenské správy během karantény a podléhají vojenskému velení jako strategická zařízení.




V těchto 12 čínských městech byla zcela zastavena veškerá doprava a uzavřeny všechny čerpací stanice. Nejezdí ani autobusy, ani vlaky, ani osobní auta, ani taxíky, ani Ubery, prostě nic. Hromadná doprava je totiž extrémním šiřitelem nákazy, což dokládá i skandální video z bruselského metra, kde si jeden mladík nalízl v ústech prsty slinami a poté si prsty otřel o madlo v úrovni, kde se lidé přidržují. Udělal to schválně a belgická policie jej později zatkla a celý vlak nakonec odjel na desinfekci a byl dočasně vyřazen z provozu. Mimochodem, na videu má na sobě lékařskou běžnou roušku, která proti virům vůbec nechrání, znovu se tak opakuje onen mýtus, že lidé nejsou informování a neví, že pro dokonalou ochranu nestačí ani rouška typu FFP2, ani typu FFP3, ale musí se jednat o celo-maskový respirátor s obličejovým štítem a vybavený oddělenými filtry pro nádech a výdech, což splňuje FFP3 a FFP4 respirátory, ale ne všechny jsou vybaveny obličejovými štíty.
Mírná zima je hlavním viníkem tak rychlého rozšíření Coronaviru do Evropy z italských zimních resortů, kam jinak mnoho lidí ze Střední Evropy až tak nejezdí
Lidé, kteří přijeli z Itálie minulý týden, celý tento týden chodili do práce v českých školách, úřadech, firmách, organizacích, institucích. Za 14 dní od dnešního dne uvidíte výsledek a opět nejde o nějakou paniku, ale o konstatování faktu. Když se totiž nepřijmou razantní opatření úplné karantény jako v Číně, virus se bude šířit dál. Znovu si musíme zopakovat, co se stalo letos v zimě. Tato zima byla v celé Evropě tragicky teplá a mírná. Minimum sněhu i ve vyšších polohách. A to způsobilo jednu jedinou věc, že celá Evropa vyrazila za lyžováním do Alp, a to i z míst, odkud jindy lidé nejezdí, protože tam obvykle sněhu mají dost, ale letos ne. Tato situace způsobila, že rakouské alpské resorty už koncem minulého roku byly narvané k prasknutí a leden byl ještě horší. Nedostatek ubytovacích kapacit tak donutil desítky tisíc lidí odjet za lyžováním až do Itálie. A právě do oblasti Lombardie, kde nákaza vypukla.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, ředitel WHO, oznamuje, že nákaza Covid-19 se oficiálně stává pandemií.

Když se tyto informace objevily, a když bylo známo, kolik stovek tisíc lidí celou oblast za dva až tři měsíce navštívilo, tak mělo někomu dojít, že během 14 dnů inkubace viru tyto tisíce a tisíce lidí nakazí další tisíce lidí po návratu domů. A znovu si musíme připomenout, jaký průběh Coronavirus má. Doba inkubace je v průměru 14 dní. Po této době se začnou projevovat symptomy nachlazení a chřipky. Tato fáze mírného průběhu obvykle trvá 5 až 11 dní. Po této fázi přichází u většiny nemocných k dušnosti, k těžkému dýchání, ke kašli, celkové slabosti a ztrátě chuti k jídlu. Tato fáze trvá 2 až 3 dny. Teprve poté člověk propadá do klinicky akutního stavu, kdy člověk volá záchranku a pomoc. Takže od nákazy do prokazatelného onemocnění může uplynout až 20 dnů.
Časovaná bomba v podobě nakažených osob, které se budou do poslední chvíle utěšovat, že mají jenom obyčejnou chřipku
Mnoho lidí k lékaři vůbec nepůjde, protože se bojí internace na infekčním oddělení a nechtějí opustit domov a rodinu. Tato skupina lidí je poměrně hodně početná. Právě v této chvíli si lidé myslí, že coronavirus u nich bude mít extrémně mírný průběh a že to tzv. rozchodí. Brzy se začnou objevovat případy lidí, které odvezou v kritickém stavu na plicní oddělení nemocnice, ale pro některé bude už pozdě. Média budou o těchto případech psát palcovými titulky, ale stejné případy se již teď objevují v Itálii. Stovky Italů se snažily Coronavirus utajit a lékařům se ohlásili pozdě. Tím je zdůvodněn ten náhlý raketový nárůst mrtvých v Itálii.

Německý supermarket, oddělení s hygienickými potřebami a dezinfekcemi.

To byly osoby, které se nakazily před 15 až 20 dny a do poslední chvíle doufaly, že to vyléčí Aspirinem. V Itálii je již 827 mrtvých [6]. A v Česku je nemocných již 109, podle posledních údajů [7]. V jedné věci můžete Číně věřit: Jejich zkušenostem se zvládáním virových nákaz. Jejich organizační řízení je vzorem, jak čelit agresivnímu viru efektivně a účinně. A bez razance se to neobejde. Po návratu z lyžovaček v Itálii a Rakousku je teď Coronavirus rozšířen v celé Evropě. A právě běží inkubační doba. Celý týden byli lidé v práci, celý dlouhý týden. Celý týden jezdili MHD, tramvajemi, vlaky, autobusy, taxíky. Celý dlouhý týden. Proto není potřeba propadat panice, teď už je jenom potřeba čekat na důsledky. Uvidíme, kolik dalších taxikářů v Praze vozilo v nakaženém autě nakažené cestující. Uvidíme brzy, kolik z nich se projelo tramvajemi a metrem. Uvidíme, kolik lidí se v Praze a v Brně nakazilo ve sdílených bytech AirBnB. Uvidíme, kolik zákazníků Uberu se nakazilo. A uvidíme, kolik lidí tento virus podcení fatálním způsobem.