neděle 15. března 2020

Karanténa pro celé Česko.






Ministerský předseda předpokládá, že večer se číslo infikovaných ještě zvýší na tři stovky. „Směřujeme k zásadnímu opatření... Pravděpodobně k tomu maximálnímu,“ řekl Babiš. Později uvedl, že by šlo o karanténu pro celé Česko.
Podle premiéra je důležité, aby lidé chodili jen do práce a z práce domů. Hromadnou dopravu podle Babiše omezení nečeká. Babiš také pokládá za potřebné, aby zejména staří lidé zůstávali doma.




Nemocnice, ambulantní lékaři i zubaři by měli podle premiéra odložit všechny preventivní a odložitelné výkony. „Budeme chtít, aby nemocnice odložily odložitelné výkony.... Potřebujeme, aby ty nemocnice se soustředily jenom na koronavir,” Kabinet by to měl projednat během nedělního jednání.
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se nechtěl k možnosti vyhlášení karantény pro celou Českou republiku vyjadřovat. „Dokud návrh neprojednáme ve vládě, nebudu se k němu vyjadřovat,” řekl Právu.
Kabinet už zavedl mnohá omezení, která zasáhla běžný život. Uzavřena je část obchodů a služeb, uzavřeny jsou vyjma takzvaného prodeje z okna ven restaurace, bary a další podobné zařízení. Zavřely školy, divadla, kina i jiné kulturní instituce. Omezení se týkají i cestování do zahraničí, od půlnoci bude platit úplný zákaz.