pátek 20. března 2020

Muž, který zastavil v Číně koronavirus, radí Česku: Zákaz vycházení, nákupy jen po minutách, žádná doprava. Pak máte šanci to do prázdnin zastavit. Jinak…






Uznávaný čínský epidemiolog Čung Nan-šan dnes uvedl, že Coronavirus se může zastavit do konce června, pokud všechny země světa přijmou stejně trvdá opatření jako Čína ve městě Wuhan.



Pokud ne, a pokud nebudou evropské státy spolupracovat, může se vše protáhnout až do podzimu, kdy začne další vlna chřipkové epidemie.

Čung Nan-šan je poradce čínské vlády pro oblast zdravotnictví, který jí radil ohledně nákazy koronavirem a v roce 2003 výrazně přispěl k zastavení šíření nemoci SARS.




Číně se podařilo koronavirus zastavit za tři měsíce. První případy se objevily v polovině prosince, před pár dny už šlo jen o jednotlivé případy. Celkem v Číně zemřely na koronavirus 4 tisíce lidí.



Nákup jen 2 x týdně
“Podmínkou pro zastavení nákazy jsou razantní opatření. Tento jsme model uplatnili ve 12 čínských městech včetně Wuhanu jako centra nákazy,” říká Čung Nan-šan.




“V těchto 12 městech platil 22-hodinový zákaz vycházení, 2 hodiny jsou vyčleněny dvakrát týdně na nákupy potravin ve stanovených časových pásmech určovaných počítačem centrálního registru obyvatelstva. Je to proto, aby v jeden okamžik nešli nakupovat úplně všichni.”



“Ve stanovenou dobu – např. úterý, od 10.00 do 12.00 h a potom pátek od 14.30 h až 16.30 bude dovoleno karanténu bytu opustit. Ovšem jen za předpokladu, že má dotyčný roušku a rukavice.”