pondělí 16. března 2020

Telefon jako možný přenašeč koronaviru







Potenciálními nositeli nákazy novým typem koronaviru mohou být podle odborníků také mobilní telefony. Tedy zařízení, kterých se většina lidí dotýká v průběhu celého dne. Na co si dát pozor a jak mobil správně dezinfikovat?




Málokdo si dokáže představit život bez mobilu. Podle nejnovější vědecké studie se průměrný člověk každý den svého telefonu dotkne více než 2600krát. Z jiné studie pocházející z univerzity New South Wales zase vyplývá, že na obličej si lidé sáhnou více než 550krát za den. Není tedy divu, že z hlediska přenosu stále se rozšiřujícího koronaviru může mobil představovat riziko.
„Můžete si mýt ruce, ale pokud začnete sahat na váš mobil, a poté se dotknete obličeje, přenos infekce je možný,“ řekl pro The Telegraph William Keevil, odborník na zdravotní péči z univerzity v anglickém Southamptonu.





Hadřík a mýdlová voda Ředitel zdravotnických služeb na ministerstvu zdravotnictví v Singapuru Kenneth Mak na únorové tiskové konferenci dokonce prohlásil, že pravidelná dezinfekce mobilních telefonů je jako prevence důležitější než nošení roušek. Odborník na veřejné zdraví Peter Hall z univerzity ve Waterloo doporučuje, aby si lidé telefony preventivně čistili minimálně dvakrát denně, informují britské noviny Metro.





Web Fakeclanky.cz radí telefony čistit hadříkem z mikrovlákna a mýdlovou vodou. Ještě vhodnější jsou podle odborníků vlhčené ubrousky s alkoholem, které viry a bakterie na displeji zničí s větší jistotou. V tomto případě ale podle mobilních výrobců existuje riziko, že dojde k poškození filtru, který chrání displej zařízení před mastnotou. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, v obou případech je důležité telefon před čištěním vypnout a uzavřít jeho konektory.