středa 28. října 2020

Babiš: Jasně jsme řekli, ať omezíte kontakty. Je to tak těžké pochopit?

 




Čísla jsou katastrofální, vždyť jsme vám říkali, že je třeba omezit kontakty, podivuje se premiér Andrej Babiš a nechápe, proč to lidé nechápou, chodí ven a vládní nařízení nedodržují. Ve svém nedělním videu Čau lidi apeloval na to, aby Češi nařízení „proboha“ už začali respektovat. Zároveň během dne on i ministr Roman Prymula uvedli, že pokud se čísla do úterý nezlepší, přijde další fáze zpřísnění.





„Naše čísla jsou katastrofální. A proč tomu tak je? No protože opatření nefungují a musel by se stát zázrak, aby zafungovala. Vždyť jsme přece jasně řekli, že je potřeba omezit kontakty. Proč je tak složité to pochopit? Co je tohle, prosím vás?“ ptá se ve svém pravidelném nedělním videu Babiš s odkazem na sobotní davy lidí na pražské náplavce.

I přesto, že vláda na lidi apelovala, aby se nestýkali, v sobotu Česko oblétly fotografie z přeplněné náplavky v Praze. Ke shromažďování lidí ale došlo i v jiných místech měst.

K tématu

Jeho vládě se totiž již několik týdnů nedaří vzbudit důvěru lidí v takové míře, aby zafungovaly zákazy, které vydala. I přesto, že jsou zavřené restaurace i obchody a zakázané kulturní i společenské akce, virus se stále šíří.

Babiš: Vezměte mě už proboha vážně

Sám Babiš nechápe, proč to lidi nechápou. „Ne všichni z vás to berete vážně a ne všichni si uvědomujete, co by po náš stát znamenalo, kdybychom to nezvládli. A my to musíme zvládnout. Pokud se nestane zázrak, tak nám nezbyde nic jiného než opatření přitvrdit Opakovaně jsem na vás apeloval, ale teďka už mě vezměte, proboha, vážně,“ pokračoval v projevu Babiš.

Pokud to lidé nepochopí do úterý, přijde podle něj i podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly zpřísnění.

„Pokud opatření nefungují, tak co nám jiné zbyde, než to znovu zpřísnit, ale to jsme přece nechtěli. Chtěli jsme zastavit COVID-19, abychom ty Vánoce měli v nějakých normálnějších podmínkách,“ řekl Babiš ve svém nedělním poselství na Facebooku.





Prymula odpoledne v ČT prohlásil, že pokud budou úterní čísla špatná a nebude náznak zlepšení, cesta povede k nařízení home office a dokonce i k týdennímu vypnutí a uzavření všeho kromě kritické infrasktuktury.

Dále dodal, že očekává prodloužení nouzového stavu nejméně do 3. prosince, ale spíše déle.