úterý 31. srpna 2021

Peníze pro lidi po tornádu v Hodoníně skončily v neziskovkach.

 





Výtěžek sbírky putuje na pomoc obyvatelům jihomoravských obcí zpustošených tornádem (konkrétně zejména obcím Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice, Hodonín-Pánov). Přesné informace o konkrétním využití darovaných prostředků průběžně aktualizujeme. Prostředky rozdělujeme v několika krocích:

  1. Okamžitě jsme uvolnili 25 milionů korun na akutní pomoc obcím. Každé z pěti nejvíce zasažených obcí jsme v prvních dnech po katastrofě odeslali 5 milionů korun. Z těchto prostředků hradí obce zajištění nejakutnějších potřeb jako je odvoz suti či nákup stavebního materiálu. 
  2. Přímá pomoc postiženým lidem: pomoc koordinujeme s dalšími nevládními organizacemi, které přímo na místě mapují situaci a potřeby místních. Sběr v terénu mají na starosti ADRA, Diakonie a Člověk v tísni, kteří mají zkušenosti v poskytování humanitární i psychosociální pomoci. Výsledkem mapování je databáze domácností, které obratem dostávají příspěvek 150 000 Kč na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb. Díky Vaší obrovské podpoře jsme v prvních vlně přímé pomoci ze sbírky Nadace Via podpořili 641 domácností částkou větší než 95 milionů Kč. A české nevládky koordinovanou prací dohromady podpořily už na 1 600 postižených domácností. 
  3. V srpnu jsme navázali dalším kolem přímé pomoci, která se týká více zasažených domácností. Ty dostávají další příspěvek ve výši 150 tisíc korun. V této fázi podpory, která nyní dobíhá, jsme znovu podpořili již 113 rodin částkou 16 milionů Kč a předpokládáme, že v následujících dnech podpoříme dalších více než 150. (Pozn. Ve druhém kole již nejsou podpořeny rodiny, které měly malé poškození domu a na pokrytí škod stačila částka z prvního kola, dále rodiny se soukromou sbírkou a určité specifické případy, které jsou potřeba prošetřit individuálně).
  4. Po první a druhé vlně přímé plošné podpory provedou operující organizace další hlubší šetření v terénu. Cílem je průzkum nákladnosti oprav/úplně nových výstaveb u poškozených, zjištění, zda byly domácnosti pojištěny, jaká je výše jejich úspor, v jaké se nachází sociální situaci a další faktory. Na základě tohoto šetření bude v potřebných případech přímá finanční pomoc dále navýšena i v násobných částkách tak, aby se lidé znovu postavili na nohy. 
  5. Část výtěžku celé sbírky putuje také na Ústecko - Lounsko, kde bude částkou 2 miliony Kč podpořena obnova obce Stebno, a to ve spolupráci s Ústeckou komunitní nadací.
  6. Po prvotním šoku a následném zajištění základních potřeb nabývá na důležitosti také navazující psychologická podpora a pomoc pro zasažené. Z toho důvodu se nově plánujeme v rámci sbírky podílet také na zajištění pomoci psychologů a terapeutů přímo na místě – v zasažených obcích.
  7. V horizontu dalších měsíců plánujeme podpořit iniciativy a projekty, které pomohou region znovu postavit na nohy a vrátit život do zasažených obcí. Na rozdělení výtěžku sbírky spolupracujeme také s Jihomoravskou komunitní nadací, která sídlí přímo v Moravské Nové Vsi, jedné z nejvíce postižených obcí.
Děkujeme za vaši mimořádnou štědrost a velkorysost.



Vám všem, štědrým dárcům, průběžně rozesíláme samozřejmě také potvrzení o daru a další informace o využití. Pokud by Vám potvrzení nedorazilo, neváhejte se na nás prosím obrátit na e-mailu: promoravu@nadacevia.cz. Děkujeme.