pondělí 7. února 2022

Konec Facebooku a Instagramu v Evropě! Zuckerberg řekl, kdy se to stane

 




Společnost Meta provozující sociální sítě Facebook a Instagram hrozí vypnutím svých služeb v celé Evropě. Důvodem jsou rostoucí regulace ze strany Evropské unie, které Metě brání přenášet data evropských uživatelů na servery v USA.



Technologický gigant Meta Platforms zvažuje možnost odpojení sociálních sítí Facebook a Instagram z evropského trhu. Nelíbí se jí totiž rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, které má chránit soukromí evropských občanů. Tuto alternativu Meta zveřejnila ve čtvrtek 3. února ve výroční zprávě pro americkou Komisi pro bezpečnost a obchod.

Podle portálu itwire.com je Metě trnem v oku zejména rozsudek Soudního dvora v případu zvaném Schrems II. V červenci 2020 Soudní dvůr rozhodl na základě nálezů rakouského právníka Maximilliana Schremse, že současný způsob, jakým Meta skladuje data, není v souladu s evropským právem a GDPR.



To je také důvod, proč Meta protestuje. Společnosti se nelíbí, že nemůže posílat a dále zpracovávat údaje o svých uživatelích v Evropě na serverech v Americe. To podle ní omezí možnosti cíleného marketingu, který pro Metu představuje hlavní zdroj financí. Pokud tedy Soudní dvůr své rozhodnutí nezmění, hrozí Meta stažením svých služeb ze zemí Evropské unie.

Meta není jediná americká společnost, která se musí podrobit evropským zákonům. Regulacím podléhají také další velké technologické společnosti sídlící v USA, například Google, Amazon nebo Microsoft.