neděle 13. února 2022

Babiš: Pokud se nestanu prezidentem, definitivně skončím v politice

 




Andrej Babiš v sobotu obhájil post šéfa hnutí ANO, podle svých slov ale ve funkci za dva roky skončí. Znovu nebude kandidovat ani ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025, oznámil v Televizních novinách. V politice tak bude pokračovat pouze v případě, že ho Češi zvolí prezidentem. Do boje o Hrad se ale ještě oficiálně nezapojil.









Babiše si delegáti hnutí ANO na sněmu opět zvolili za předsedu. Bylo to naposledy, co se o pozici ucházel, a nejpozději za tři roky hodlá skončit i jako poslanec.

"Jsme stabilní hnutí a důležité je, že může fungovat už beze mě. Proto jsem ohlásil, že kandiduji naposled, a hnutí si musí v roce 2024 zvolit nového předsedu, který povede hnutí do příštích voleb v roce 2025," řekl Babiš televizi Nova.

O tom, zda v politice v témže roce definitivně skončí, anebo ne, rozhodnou prezidentské volby na začátku příštího roku. Přestože expremiér kandidaturu na Pražský hrad zatím oficiálně nepotvrdil, už několik měsíců se o ní hlasitě spekuluje. Rozhodnutí má padnout na přelomu srpna a září.