neděle 20. března 2022

Panika v ruských obchodech. Lidé se přetahují o cukr a dělají si zásoby

 


V Rusku mezi obyvateli stoupá nervozita, jak pokračuje válka na Ukrajině a na zemi dopadají západní sankce. Podle záběrů, které se objevily na sociálních sítích, si spotřebitelé dělají zásoby potravin a v obchodech se přetahují o cukr, kterého by jinak byl dostatek. Vláda už obyvatele vyzvala, aby nepodléhali panice.



Rusové podle Kremlu nemají propadat panice a mají přestat skupovat základní zboží, jako je pohanka nebo cukr. Ceny v zemi rostou rekordním tempem a chybí zboží, protože jej obyvatelé ve velkém skupují, píše deník The Moscow Times

"Rusové absolutně nemají potřebu běhat do obchodů a kupovat pohanku, cukr a toaletní papír," řekl v pátek novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, když se ptali na zprávy o panických nákupech. Povyk kolem zásob v obchodech s potravinami je podle něj extrémně emocionální.

Na sociálních sítích, například na účtu běloruského média Nexta, se šíří videa Rusů, kteří spolu v obchodech "bojují" o cukr. Zaměstnankyně obchodu jej pošle ze skladu v košíku a nemusí jej ani doplňovat do regálů, protože záhy všechny balíčky mizí pryč. Někteří nakupující se k cukru ani nedostanou. 

"Dodávky cukru probíhají bez přerušení a továrny pracují 24 hodin denně," řekl v pátek ministr zemědělství Dmitrij Patrušev státní televizní stanici Rossija 24. V následující sezoně se podle něj zvětší půda, na které se pěstuje cukrová řepa.

Kreml již zakázal vývoz některých cukrů a jiných zemědělských produktů ze země a již dříve zavedl kontroly cen základního zboží, a to z důvodu vysoké inflace.