sobota 5. března 2022

Uteklo 2,5 milionu Ukrajinců. Němci volají po kontrolách východních hranic

 Německý policejní odborový svaz žádá, aby se vzhledem k náporu lidí prchajících před válkou na Ukrajině zavedly hraniční kontroly na hranicích Německa s Českem a Polskem. Mezinárodní organizace pro migraci sdělila, že od začátku ruského útoku už z Ukrajiny uprchlo do zahraničí zhruba 2,5 milionu lidí.





Němečtí policisté už kontrolovali cestující z Česka v posledních dvou letech kvůli epidemii covidu-19. „Existuje nebezpečí, že se opět dostane do Německa mnoho lidí, aniž bychom věděli, o koho se jedná,“ řekl nyní deníku Passauer Neue Presse šéf svazu Rainer Wendt.






Německo podle něho v současné době rezignovalo na kontrolu nad přílivem uprchlíků z Ukrajiny. Do pátečního poledne německé úřady registrovaly asi 18 440 lidí z Ukrajiny, většinou žen a dětí. Asi 15 000 z nich má ukrajinské občanství.


Německá policie již nyní na nádraží v braniborském Frankfurtu nad Odrou na hranici s Polskem provádí v mezinárodních vlacích z Varšavy do Berlína důkladné kontroly dokladů cestujících.

Policisté podle zjištění kontrolují nejen pasažéry ve vlaku, ale i všechny vystupující. Vlaky tak nabírají až hodinová zpoždění. Pro kontroly, kterých se účastní více než desítka policistů, úřady vyčlenily samostatný perón. Ostatní regionální vlaky, které hranici s Polskem nepřekračují, na toto nástupiště nezajíždějí a mimořádně zastavují u jiného nástupiště.

Tisíce lidí utekly do Polska a na Slovensko

Na Slovensko vstoupilo z Ukrajiny od začátku ruské invaze do této země už 101 529 lidí, informoval mluvčí slovenského policejního prezidia Michal Slivka. Podle dřívějších údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky nejvíce lidí z Ukrajiny utíká přes ukrajinsko-polskou hranici.