úterý 26. dubna 2022

Česká vláda plánuje zdražit plyn důvodu je hned několik třeba docházejí zásoby pro Český národ.


 




Rusko ve středu ukončí dodávky plynu do Polska plynovodem Jamal. Prvotní neoficiální informaci z polského portálu onet.pl potvrdila polská plynárenská firma PGNiG. Informoval ji o tom ruský exportér zemního plynu Gazprom.





Již minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za suroviny v rublech, jak nyní žádá Kreml. To ovšem polská strana odmítla.

Polská PGNiG ovšem upozornila, že Gazprom tak porušil smlouvu o dlouhodobých dodávkách plynu. Její platnost měla vypršet s koncem letošního roku.


Polský ministr pro energetickou bezpečnost neprodleně po oznámení uvedl, že pokud se rozhodnutí ruského Gazpromu opravdu ukáže jako porušení smlouvy, hodlá se obrátit na soud.

Ministryně životního prostředí Polska Anna Moskwová již předtím na twitteru napsala, že „Polsko má potřebné rezervy plynu i zdroje dodávek, které chrání naši bezpečnost“. Ujistila, že v polských domácnostech plyn chybět nebude.




Podle Tomasze Stempieně, šéfa společnosti Gaz-System, což je provozovatel přepravní soustavy zemního plynu v Polsku, jsou zásobníky v zemi nyní naplněny z 80 procent.

Informace onet.pl nejprve potvrdily i nejmenované zdroje ve vládě i v plynárenské společnosti PGNiG. Na ministerstvu životního prostředí zasedá krizový štáb, uvádí onet.pl a ještě v úterý má vláda vydat oficiální informace. Ruská strana prozatím Polsko neinformovala, proč dodávky plynu zastavila.


Podle Forum Energii Polsko asi 55 procent své spotřeby zemního plynu kryje z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Do konce letošního roku má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

Už odpoledne, kdy polská média přinesla neoficiální informace o ukončení dodávek plynu z Ruska, cena plynu v Evropě vzrostla o 17 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Import zemního plynu do Evropy


Česka se výpadek téměř nedotkne

Loni v prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý.

Česko suroviny odebírá především z jiných přepravních tras, uvedl tehdy zástupce NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu této suroviny do Česka.


V Česku je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu společnost RWE Gas Storage, provozuje šest zásobníků s provozním objemem asi 2,7 miliardy metrů krychlových. Dalším provozovatelem podzemních zásobníku plynu v tuzemsku je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury.


Západ odmítá platit v rublech již od začátku války

24. února - Cena plynu pro evropský trh se v reakci na zahájení útoku ruských vojsk na Ukrajinu zvýšila více než o třetinu.

8. března - Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy.

  • Evropská komise (EK) oznámila, že plánuje v letošním roce snížit závislost unie na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu „mnohem dříve než v roce 2030“.
  • Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí z Ruska.

11. března - Lídři členských zemí Evropské unie se na summitu ve Versailles vyslovili pro postupné ukončení závislosti na plynu, ropě i uhlí z Ruska.

23. března - Země Evropské unie by měly podle návrhu EK před nadcházející zimou povinně naplnit čtyři pětiny kapacity svých plynových zásobníků a mohou sáhnout ke společným nákupům plynu.

Putin uvedl, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. Opatření se podle Putina týká zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce, kromě EU tedy i Spojených států, Kanady nebo Británie.

28. března - Země skupiny G7 odmítly požadavek Moskvy platit za ruský plyn v rublech. Bylo by to porušení smluv, tlumočil jejich stanovisko německý ministr hospodářství Robert Habeck.

30. března - Putin sdělil německému kancléři Olafu Scholzovi, že banka ruské energetické společnosti Gazprom bude od 1. dubna převádět platby za plyn z eur na rubly, pro evropské zákazníky se ale nic nemění.

31. března - Putin podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od dubna platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Francie Putinův požadavek odmítla, podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Německo taktéž.

1. dubna - Začal platit ruský požadavek, aby odběratelé platili za plyn v rublech.

14. dubna - Ruský prezident Putin varoval, že případné přijetí energetických sankcí v podobě zákazu či zřeknutí se dovozu ruské ropy, plynu a uhlí by v prvé řadě postihlo iniciátory takových kroků, a to poklesem životní úrovně Evropanů a snížením konkurenceschopnosti evropských ekonomik. Ruský plyn nemá v Evropě rozumnou alternativu, prohlásil Putin.