pondělí 25. dubna 2022

Pojišťovny zvažují konec proplácení mastí a některých léků. Lékárníci jsou proti


 




Zdravotní pojišťovny by už brzo mohly přestat hradit některé léčivé přípravky, které v lékárnách připravují pacientům na míru. Jedná se například o individuální léky s obsahem minerálů nebo masti, které obsahují pouze pomocné látky. Jenže tyto přípravky jsou podle lékařů pro některé pacienty nepostradatelné a prakticky není možné je nahradit.





Mastičky, tobolky nebo roztoky přímo na míru pro konkrétní pacienty, bez účinných látek. Právě ty by chtěly pojišťovny vyjmout z kategorie placených léčiv.

"Konkrétně ty minerály by se týkaly třeba kritických nedonošenců, kterým doplňujeme fosfáty, nebo pacientů s nízkou hladinou sodíku, kteří od nás dostávají připravované kapsle s chloridem sodným," řekl vedoucí lékárník FN Královské Vinohrady Lukáš Láznička.

Léčivé přípravky bez účinných látek pak potřebují například lidé s atopickými ekzémy nebo s extrémně suchou pokožkou. "Je to především atopický ekzém, ale je to i lupénka, jsou to všechny choroby, které způsobují suchou kůži, ztluštělou rohovinu a podobně. Tito pacienti se bez tohoto typu léčby neobejdou," prohlásil předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger.



Podle Svazu zdravotních pojišťoven si pacienti údajně vystačí s hromadně vyráběnými přípravky. Ty jsou pro pojišťovny totiž levnější. "Docházejí k závěru, že dneska už je tolik hromadně vyráběných přípravků, že není zásadní důvod, aby se vyráběly individuálně v lékárnách," míní prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Podle lékařů a lékárníků by se ale opatřením neušetřilo a pro pacienty by to znamenalo komplikace. "Znamenalo by to možná paradoxně to, že by se muselo přistoupit k léčbě, která by potom mohla být náročnější a mohla by být náročnější i finančně. Zdravotní pojišťovny by to nakonec mohlo stát víc a pacienti by se mohli dostávat do horší situace," sdělil prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Cena za individuálně připravované léčivé přípravky se podle lékárníků pohybuje od několika desítek až po tisíce korun měsíčně. Adekvátní hrazená náhrada za ně přitom neexistuje. "Tato změna se může dotknout až tisíců pacientů v České republice a nebyla dopředu s lékárenskou obcí konzultována," dodal Láznička. Návrh prý budou pojišťovny ještě projednávat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv a lékárníky.

rod, TN.cz