pátek 22. dubna 2022

Státní dluh stoupl, na každého Čecha připadá skoro 1 milion.


 




Státní dluh v prvním čtvrtletí stoupl o 128 miliard korun na 2,59 bilionu korun. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu, kterou v pátek vydalo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadl dluh zhruba 1 000 000 korun.


Za nárůstem státního dluhu je zejména standardní emise státních dluhopisů kvůli předfinancování korunových splátek státního dluhu.

„Ministerstvo prodalo státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 134,2 miliardy korun, čímž zajistilo pokrytí více jak 92 procent celkových splátek korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v letošním roce,“ uvádí zpráva.

Dalším důvodem je podle materiálu také průběžné krytí letošního schodku státního rozpočtu, který ke konci března činil 59,1 miliardy korun.

MF dále upozornilo na to, že v souvislosti s účinností novely zákona o rozpočtových pravidlech od 1. ledna vykazuje ve státním dluhu i nesplacené jmenovité hodnoty státních dluhopisů po datu jejich splatnosti. Jejich hodnota ke konci března přitom činila 56 milionů korun.




Ministerstvo v aktualizaci strategie financování státního dluhu z počátku dubna očekává, že státní dluh letos stoupne o 262 miliard na 2,728 bilionu korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.