sobota 23. dubna 2022

Pekarová: Nemůžeme žít nad poměry a nezdravě zvyšovat platy

 





Babišova vláda podle vás udělala z Česka snědený krám. Jak chce vaše koaliční vláda zlepšit ekonomický stav země?

Zodpovědnějším hospodařením. Babišova vláda jenom za předchozí dva roky byla schopna nasekat dluhy za více než 800 miliard korun. Jen obsluha dluhu, tedy úroky, vyjdou ročně na desítky miliard. Proto jsme museli už letošní rozpočet udělat úspornější, i když to bylo za cenu toho, že se třeba muselo zastavit i tak rychlé zvedání platů ve veřejné sféře. Zkrátka časy jsou hodně zlé a my musíme nebezpečný trend zadlužování zastavit.




Budete víc šetřit, nebo zvyšovat daně?

My jsme se zavázali v programovém prohlášení vlády, že nechceme brát lidem víc peněz z jejich kapes, takže zvedat daně nechceme.




Ani ve světle toho, že ekonomika neporoste, jak se předpokládalo, že náklady kvůli válce, na uprchlíky a další budou mnohem větší?

Nejnovější zpráva NKÚ jasně říká, že velká část výdajů v rozpočtu v předchozím roce byla vládou Andreje Babiše určena na věci, které nesouvisely s covidem. Je z toho jednoznačně patrné, že problém je na výdajové stránce, ne na příjmové. Bývalá vláda rozjela rozdávací eldorádo. Neřešila, kde se na to vezme v budoucnu, a dělala to na dluh. My nechceme tak vysoké zadlužení, ale také nechceme ani lidem brát víc peněz z peněženek. Řešit to proto budeme na výdajové stránce.

Kde budete chtít šetřit?

Začnu opačně. Šetřit nemůžeme na obraně. To je teď úplně evidentní. Ale musíme šetřit v ostatních v oblastech. Chceme štíhlejší a efektivní stát. Chceme zrušit celou řadu agend, které jako např. EET zaměstnávají desítky či stovky úředníků. Ty stát pak nebude potřebovat.

EET ale přinášelo peníze do rozpočtu. Co dalšího chcete rušit?

EET tolik do rozpočtu nepřispívalo, ani to nenarovnalo trh, jak slibovali, protože pro část podnikatelů to nebylo zavedeno. Na všech ministerstvech se určitě najdou rezervy, protože všude bobtnala byrokracie. Když ji omezíme, tak to samo o sobě přinese úspory.